in

Srpski svet nema veze sa Velikom Srbijom

Uveliko teku pripreme u Republici Srpskoj i Srbiji za obeležavanje Dana srpskog jedinstva. Politički predstavnici u Srbiji i RS negiraju da to ima veze sa pričom o Velikoj Srbiji, te da se projekat “srpski svet” bazira na očuvanju identiteta. Da Srbija nema pretenzije na teritorije drugih država i ugrožavanje identiteta drugih naroda, poručio je i patrijarh Porfirije danas iz Jasenovca.

Zastave su na ulicama i institucijama, spotovi na mrežama. Pripreme u punom jeku, a poruka glasi: „Ljudi, isturite zastave na prozor.“

Centralna manifestacija biće u Beogradu, a dan ranije i u Banjaluci. Ministar boračko-invalidske zaštite RS Duško Milunović najavio je nastup kulturno-umetničkih društava, horova i glumaca, te obraćanje zvaničnika ispred hrama Hrista spasitelja.

„Na dan proboja Solunskog fornta, kada su pod parolom ‘Bolje grob nego rob’, Srbi digli oružje i nisu žalili da polože živote za slobodu“, naveo je Milunović.

Uoči obeležavanja politički, ali i verski predstavnici, iz Jasenovca su poručili da ideja srpskog sveta nije isto što i Velika Srbija.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da Srpska pravoslavna crkva „apsolutno poštuje svaku državu“.

„Ne ostavljamo sebi ni trunku prava da osporimo bilo kome ono što jeste da li je Srbin, Crnogorac, Hrvat, Bošnjak, Alabanac ili bilo ko i apsolutno podržavamo da svako bez straha treba da bude ono što jeste“, kazao je.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da ne postoji nijedan projekat koji zagovara priču o Velikoj Srbiji.

„Naš je projekat da ojačamo Republiku Srpsku do mere da bude nezavisna država na ovim prostorima. Priča o srpskom svetu je priča o vrednostima koje narod ima, a to su vrednosti vezane za našu veru, identitet“, rekao je Dodik.

Zaštita jezika i pisma svoj epilog bi trebalo da dobije takođe 15. septembra kada će parlamenti Srbije i Republike Srpske usvojiti Zakone o o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma. Još jedan zajednički projekat je i izgradnja spomen-kompleksa u Donjoj Gradini.

„To će koštati veliki novac, mi želimo jedan savremeni prikaz prošlosti koja je bila traumatična za naš narod“, kazao je Dodik.

Izgradnja spomen kompleksa na obali Save najavljuje se godinama unazad, a 2016. predstavljeno je i projektno rešenje kako će izgledati.