in

Srpska lista najavila protest u Štrpcu zbog napada na Srbe

Srpska lista najavila protest u Štrpcu zbog napada na Srbe

Srpska lista saopštila je da će “povodom brutalnog pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša, ali i napada na Stefana Tomića i kontinuirane antisrpske represije režima Aljbina Кurtija sutra u 12 časova na platou ispred doma kulture u Štrpcu biće održan veliki narodni protest”.

„Pozivamo sve građane sa celog Кosova i Metohije da dođu sutra na ovaj miran i demokratski protest, da pružimo podršku ranjenima i njihovim porodicama, ali i podignemo glas protiv tiranije Aljbina Кurtija čija je posledica ugrožavanje mira i kontinuirani progon srpskog naroda na ovim prostorima“, navodi se u saopštenju SL.

Da će zbog ranjavanja dvojice Srba u Štrpcu, za šta je za sada osumnjičen pripadnik KBS A.K. (33), drugog dana Božića u Štrpcu biti održan protest, prethodno je najavio gradonačelnik ove opštine i visokopozicionirani funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić.

Protest je zakazan za isti dan i u isto vreme za kada su prethodno oponenti postupaka srpske vlasti i Srpske liste na Severu, najavili svoje okupljanje u Kosovskoj Mitrovici, piše KoSSev.

Dečak Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21), srpske nacionalnosti, ranjeni su na Badnji dan u selu kod Štrpca, kada je na njih pucano iz automobila u pokretu. Mladići su, premda u šoku, van životne opasnosti, sa prostrelnim ranama i hospitalizovani su u KBC Gračanica.

Manje od dva sata nakon incidenta, policija je potvrdila da je uhapsila osumnjičenog muškarca A.K. (33), da bi potom kosovski ministar odbrane saopštio da je uhapšen pripadnik KBS.

Iako je policija inicijalno blokirala saobraćaj na mestu gde se dogodio napad, uznemireni i revoltirani građani su potom postavili barikade od drveta i guma, koje su nakon višesatnog pregovaranja sa policijom i uklonili.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodi!“, poručio je Jevtić.

Kaže da ne postoje reči koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što ovaj funkcioner oseća i da saoseća sa svojim sugrađanima nakon napada u Gotovuši, sa kojima je proveo ceo dan, kako tvrdi.

„Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose Badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši“, dodao je.

„Nasilje nad srpskom decom podstaknuto Kurtijevom represijom“

Srpska lista je saopštila da se nastavlja nasilje nad srpskom decom „od strane albanskih ekstremista, podstaknutih Kurtijevom represijom i antisrpskom histerijom Prištine“.

„Nakon jučerašnjeg pokušaja ubistva srpskog dečaka Stefana i srpskog mladića Miloša, rano jutros je u Klokotu pretučen mladić Stefan Tomić. Stefan je nakon liturgije sa bratom krenuo pešaka iz crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu svojoj tetki. Tom prilikom ga je, bez ikakvog povoda, napala grupa Albanaca, koji su ga krvnički pretukli i naneli mu povrede po celom telu“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da će ovaj Božić ostati upamćen kao dan kada su Srbi pozivali na mir, ali i „dan kada je prolivena nevina srpska krv“.

„Umesto da se svi zajedno radujemo Božiću, Srbi strepe za život svoje dece. Žalosno je da predstavnici međunarodne zajednice nisu preduzeli ništa da spreče ovakve brutalne, ničim izazvane napade na srpsku nejač, pa čak i da uporno izbegavaju da navedu da je pokušano ubistvo dečaka srpske nacionalnosti. Licemerno je da su snažnije i oštrije osuđivali izmišljeno bacanje pirotehnike na vozilo Euleksa pre par nedelja nego pokušaj ubistva srpske dece. U ime srpskog naroda zahtevamo da međunarodne snage pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i spreče nove napade i izlive mržnje prema Srbima na jugu, jer su više puta istakli da imaju kapaciteta da se staraju o miru i sigurnosti građana, te da je njihova odgovornost najveća kada su u pitanju mir i bezbednost srpskog naroda“, zaključeno je u saopštenju Srpske liste.