in

Sremska Mitrovica prestaje da plaća smeštaj i hranu žrtvama porodičnog nasilja

„Izmena odluke o pravima građana u oblasti socijalne zaštite“ koja se našla na poslednjoj sednici sremskomitrovačkog parlamenta, u potpunosti je razotkrila dehumanizaciju lokalne političke elite. Naime, doslovno u obrazloženju ove odluke piše:

„Zbog povećanja cena potrošačke korpe i rasta cena komunalnih usluga, dosadašnji način obračuna troškova smeštaja korisnika iz drugih opština i gradova sa teritorije Republike Srbije, u Sigurnoj kući u Sremskoj Mitrovici, ekonomski je neodrživ.“

Tako, Grad za žrtve porodičnog nasilja besramno traži od drugih lokalnih samouprava iz kojih iste dolaze, da snose troškove smeštaja i prehrane žrtava nasilja..

– Dakle, vama je skupo da plaćate smeštaj i troškove tih 29 nesrećnika, od toga 14 žena i 15 dece koji su bili u proseku mesec dana na smeštaju. Ukoliko se pozabavimo prostom matematikom, to je po dve osobe na mesec dana! I to vama nije ekonomski isplativo – izjavila je između ostalog Nataša Zec, odbornica GG „Grad za sve nas“, dodavši da građanima nije skupo da plaćaju sva bahaćenja lokalne vlasti – hiljade pređenih kilometara u mesec dana za jedan službeni automobil, ugostiteljske usluge merene milionima, fiktivna radna mesta…

Zec se kritički osvrnula na više nego neracionalno trošenje novca poreskih obveznika;

– Da Vi, gospodo, racionalnije raspoređujete naš novac ne bi se sramotili i slali račune za smeštaj pretučenih, zlostavljanih žena i njihove istraumirane dece opštinama po Srbiji, već bi bili pravi domaćini. Da prekinete praksu preskupih ponovljenih i netransparentnih tendera za sve i svašta, fiktivnog zapošljavanja na stotine neobrazovanih, ali politički angažovanih misterioznih osoba koje niko u firmama nikad nije video dok postoje na platnim listama, ova nesrećna deca bi mogla imati plaćen smeštaj – istakla je Nataša Zec.

Inače, Sremska Mitrovica ne obezbeđuje deci besplatne vrtiće, knjige i prevoz, što je već ustaljena praksa u svim sremskim lokalnim samoupravama, ali i šire.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice svečano otvorila dva školska toaleta od 23.000 evra