in

Srednjevekovno nasleđe, subota u 11.30h

U maju ove godine grupa turističkih radnika iz istočne Srbije i donjeg Podunavlja krenula je na studijsko putovanje u Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, u organizaciji GIZ-a u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”. Obilazeći prirodne lepote i kulturno istorijske znamenitosti ovih zemalja, učesnici putovanja upoređivali su ih sa potencijalima koje Srbija ima, a koji nisu dovoljno promovisani. Kako bi predstavili najbolje što naša zemlja nudi turistima, ali i upoznali gledaoce sa razvijenim turističkim destinacijama u inostanstvu, nastao je serijal od četiri epizode koji se emituje svake subote u avgustu na N1 televiziji.

U četvrtoj emisiji pod nazivom “Srednjevekovno nasleđe” vodimo vas u turistički obilazak tvrđava u Srbiji, Hrvatskoj, Italiji i Francuskoj. Dunav je kroz istoriju često bio prirodna granica i poprište borbi brojnih naroda, a kao svedoci tih burnih vekova opstalo je sedam tvrđava raspoređenih duž toka Dunava kroz Srbiju. Najpoznatija je svakako Golubačka koja je nakon rekonstrukcije 2019. godine doživela pravi turistički bum. Takvu šansu u Srbiji tek treba da iskoriste Ramska i tvrđava u Pirotu. ali i Fetislam kod Kladova čije će renoviranje biti završeno u oktobru ove godine.

Primere dobre prakse korišćenja srednjevekovnog nasleđa, kao vrhunski turistički potencijal zabeležili smo u Sloveniji na Bledu, ali i u Istri u Sentvinčenatu, kao i u Francuskom gradu-tvrđavi u Karkasonu gde zamak godišnje poseti tri miliona turista. Lepu zaradu tada ostvare i vinari i pčelari koji u zidinama utvrđenja prodaju svoje proizvode.

Hoće li kulturna baština uz bogatu gastro i vinsku ponudu, postati jedan od glavnih turističkih aduta istočne Srbije i donjeg Podunavlja saznajte u emisiji „Srednjovekovno nasleđe“ u subotu, 27. avgusta u 11.30h na N1 televiziji.

Tagovi