in

Srbiju i Meksiko krasi iskreno prijateljstvo, poštovanje i podrška

Ministri spoljnih poslova Srbije i Meksika Nikola Selaković i Marselo Ebrardo Kasaubon razgovarali su u Meksiko Sitiju o koracima za dalje jačanje prijateljskih odnosa i saradnje Srbije i Meksika, posebno u oblasti ekonomije.

Ministri su se saglasili da je od suštinske važnosti za intenziviranje saradnje na ekonomskom planu što skorije zaključivanje sporazuma o promociji i zaštiti investicija, o dvostrukom oporezivanju, kao i o ukidanju viza za građane Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selaković je ocenio da odnose dve zemlje „krasi iskreno prijateljstvo, međusobno razumevanje, poštovanje i podrška“.

Ovo je, kako navode iz ministarstva, prva poseta šefa srpske diplomatije Meksiku posle 10 godina, a Selaković je pozvao investitore iz Meksika da ulažu u Srbiji.

Takođe je zahvalio Meksiku na „čvrstoj podršci Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i opredeljenosti za poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava“.

Izvor : FOTO TANJUG/ZORAN STANIĆ

„Srbija ceni stav Meksika o nepriznavanju Kosova“

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se sa predsednikom Meksika Andresom Manuelom Lopesom Obradorom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se dodaje, Selaković je izrazio zadovoljstvo što delegacija Srbije u meksičkoj prestonici prisustvuje svečanom obeležavanju tri važne godišnjice Meksika, poručivši da je čast deliti lepe trenutke sa prijateljima.

Ističući tradicionalno i iskreno prijateljstvo naše dve zemlje, Selaković je izrazio posebno zadovoljstvo što se ova poseta poklapa i sa važnim jubilejom Srbije i Meksika – 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar je dodao da će ova važna godišnjica biti obeležena prigodnim manifestacijama i u Srbiji i Meksiku i poručio da je Srbija opredeljena da unapređuje ukupne odnose sa Meksikom, sa posebnim akcentom na intenziviranje političkog dijaloga i ekonomske saradnje, dodaje se u saopštenju.

S tim u vezi, Selaković je kazao da bi od posebnog, istorijskog, značaja bila poseta predsednika Obradora Srbiji.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija visoko ceni dosledan stav Meksika o nepriznavanju tzv. Kosova, i podršci nepovredivosti suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije.

Informisao je predsednika Obradora o aktuelnoj situaciji na KiM, poslednjim provokativnim potezima Prištine, ali i o ugroženosti naših svetinja i srpske kulturne baštine.

Takođe, Selaković je izrazio spremnost za jačanje saradnje u mnogim oblastima kao što su kultura, nauka, sport, obrazovanje, turizam, ali i saradnje gradova i opština.