in

Srbijanka Turajlić, borkinja za bolje sutra i slobodnu Srbiju koju nije dočekala

Profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Srbijanka Turajlić preminula je sinoć u 76. godini. Reakcije javnosti se nižu, ali u jednom su svi saglasni – odlazak borkinje za slobodu ogroman je gubitak za Srbiju.

„Ja moram da vam priznam da se meni čini da smo zapljusnuti bezobalnom gramzivošću vlasti. I da ja tu više ne vidim ni privid slobode. Čini se da se ništa ne promeni, da se privilegije uvećaju, i da vlast moćnika postane još veća“, tako je 2009. godine govorila Srbijanka Turajlić, osvajačica slobode, profesorka i aktivistkinja.

Rođena je 1946. godine u Beogradu gde je završila gimnaziju i Elektrotehnički fakultet.

Na matičnom fakultetu se zaposlila kao asistentkinja 1969. godine. Trinaest godina kasnije postala je docent, a vanredni profesor 1989. godine i to na Katedri za signale i sisteme.

Devedesetih godina nije nemo posmatrala eroziju sistema i društvenih vrednosti. Krajem decenije postala je aktivni član pokreta „Otpor“.

Nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljena joj je 2009. godine.

„Srbijanku ću, kao i svi verovatno, pamtiti po neverovatnoj strasti i časti s kojom se borila za jednu bolju Srbiju“, kaže novinarka Tamara Skrozza.

„Pamtiću je po glasu, koji je i faktički i metaforički, bio jedan od najglasnijih glasova na sceni onih koji se bore za neko bolje sutra i slobodnu Srbiju, koju na žalost ona nije dočekala“, ističe Skrozza.

Tokom karijere bila je i prodekan za nastavu, predsednica Komisije za nastavu Beogradskog univerziteta, upravnica Računarskog centra ETF-a, ali i vanredna profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Profesor Filozofskog fakulteta u penziji Žarko Korać podseća da se Turajlić hrabro borila za autonomiju univerziteta.

„Kada su uvedene one drakonske mere da se izbacuju profesori koji nisu potpisali izjave lojalnosti Miloševićevom režimu i kada su uvedeni redari na nekim fakultetima, ona je stajala tamo sa studentima. Ona je dala svoj doprinos demokratskoj Srbiji onoliko koliko je mogla i ja sam joj na tome stvarno zahvalan“, kaže Korać.

Penzionerske dane provodila je analizirajući društvo. Bila je jedna od osnivačica Pokreta slobodnih građana (PSG).

„Sa neizmernom tugom se opraštamo od naše Srbijanke Turajlić.
Njene ideje, politika i želja da Srbija postane moderno društvo zauvek će ostati kamen temeljac naše organizacije“, saopšteno je iz PSG-a.

Sociološkinja Vesna Pešić ističe da je Turajlić uvek govorila tačne i ispravne stvari. „Ona je bila jedna jako poštena, ispravna i pametna žena“, navodi Pešić.

Ovako je govorila za N1: „Treba staviti do znanja koliko nas ima koji smo razumeli da je car go, i ja imam utisak da je Srbija to konačno razumela, to je moj motiv da izađem, da prosto pokažem jednu vrstu neslaganja sa onim što se dešava.“

Skrozza kaže da ne vidi da će iko ikada moći da se bori na taj način na koji je mogla Srbijanka Turajlić. „Neko će morati, ali to na žalost nije ona“, konstatuje Skrozza.

Te 2009. godine, kada joj joj je uručeno priznanje „Osvajanje slobode“, Turajlić je poručila: „Možda se jesmo borile da osvojimo slobodu, ja zajedno sa vama i sa mnogim drugima. Ako jesmo, bio je to potpuni fijasko, čini mi se da je vreme da zasučemo rukave i pokušamo da počnemo ispočetka.“