in

Srbija oruđe Rusije kako bi se poništila dostignuća SAD u regionu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da zvanični Beograd nastavlja da, kako tvrdi, sledi staru politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, tako što je postao oruđe Rusije za destabilizaciju Prištine i Zapadnog Balkana, sve sa ciljem da uništi dostignuća SAD prethodnih decenija u regionu, preneo je RTK2.

Ona je ocenila da je „kosovska priča – priča o uspehu“ i istakla da Prištinu podržavaju „njeni najveći saveznici, posebno SAD“.

Nikola Selaković

„Kada govorimo o Kosovu, uglavnom govorimo u kontekstu rata. Neki ljudi u svetu misle da je rat na Kosovu počeo 2011. godine, kada je počeo dijalog Kosova i Srbije“, kazala je Osmani u Njujorku, na Institutu za spoljnu politiku pri univerzitetu Džons Hopkins, prenela je Koha ditore.

Osmani je govorila i o, kako je rekla, destruktivnoj politici Rusije u regionu Zapadnog Balkana, tvrdeći da „režim u Srbiji nastavlja da sledi isti mentalitet, ali korišćenjem različtih strategija, pokušavajući da stvori takozvani veliki srpski svet“.

Ona je optužila Rusiju da ima specifične interese u regionu i da i to nije samo destabilizacija Prištine, već da Moskva želi da poništi sve što su SAD postigle u poslednje tri decenije, a to su, prema njenim rečima, stabilnost i demokratija.

Tagovi