in

Srbija nije tražila informaciju o optužnici protiv pilota

Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da od nadležnih srpski tela nije primilo zvaničnu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva koje srpska strana navodno tereti za počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine.

„Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim telima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srpskih medija“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo takođe navodi da okrivljeni kojima srpska tela na teret stavljaju navodna kaznena dela nisu obavešteni o pokretanju kaznenog postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenog postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tela Republike Hrvatske.

„Time su evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenima u kaznenom postupku jamči Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primenom instrumenata međunarodne pravne pomoći”, ističe se.

U saopštenju Ministarstvo pravosuđa navodi da Republika Srbija ponovno pokušava preuzeti ulogu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijima drugih suverenih, međunarodno priznatih država, bez ikakvih ograničenja koja su sastavni deo međunarodnog prava, te da je takav stav protivan vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom kaznenom pravu.

Ujedno, takav pristup prepreka je rešavanju otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne saradnje, već i u pogledu rešavanja pitanja nestalih osoba.

Iz Ministarstva pritom saopštavaju da je u pravomoćnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno da vojno-redarstvena operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija s ciljem vraćanja okupiranog teritorija pod državni suverenitet.

Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rešavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih tela, navodi se u saopštenju i naglašava da će hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata.

„Prilikom donošenja bilo kakvih odluka Vlada Republike Hrvatske vodiće računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba protiv kojih srpska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke”, zaključuje se.