in

Srbija ne sme da se pridruži sankcijama Moskvi, dosta smo ginuli za druge

Predsednik Socijalistčke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je za RTS da se Srbija ne sme pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana, dok je bivši predsednik Srbije i lider Socijademokratske stranke Boris Tadić ocenuo da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i da će biti veliki problem kada EU bude pritiskala Srbiju da uvede sankcije Moskvi.

Dačić je ipak mišljenja da Srbija ne treba da se pridružuje nikakvim sankcijama.

„Jel’ smo mi (Srbija) energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane“, rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da se kriza u Ukrajini dogodila, jer zapad nije poštovao dogovor da NATO ne ide na istok.

“Moramo balansirati, i ukrajinski i ruski narod će platiti veliku cenu. Apelujemo na mir”, kazao je Dačić.

U istom programu RTS-a gost je bio i predsednik SDS-a Boris Tadić koji je izjavio da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Tadić je rekao da Srbija ne može da podrži priznanje Donjecka i Luganska, jer je to suprotno njenim interesima zbog Kosova i Metohije.

Izvor : Tanjug / Zoran Žestić

“Ako smo mi osuđivali invaziju na Srbiju, mi sada ne možemo da podržimo to priznanje. Moramo imati izbalansiranu politiku”, kazao je on.

Tadić je, međutim, dodao da će veliki problem biti kada EU bude pritiskala Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Izvor: RTS

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.