in

Srbija nastavlja sa sprovođenjem reformi u okviru pristupanja EU

Srbija nastavlja sa sprovođenjem reformi u okviru pristupanja EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić da je saradnja sa tom organizacijom u reformskim procesima izuzetno značajna za Srbiju, pre svega kroz podršku na polju vladavine prava, demokratizacije društva i unapređenja ljudskih prava.

Brnabić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, istakla je da Srbija nastavlja sa sprovođenjem reformi u okviru pristupanja Evropskoj uniji u oblasti vladavine prava, pravosuđa, unapređenja medijskih sloboda i izbornih uslova.

Ona je naglasila da će Srbija nastaviti sa implementacijom pravosudnih izmena i da sledi usvajanje zakonskih okvira za izmenu Ustava.

Brnabić očekuje da će oblasti poput vladavine prava, zelene tranzicije i nastavka saradnje sa Venecijanskom komisijom na setu pravosudnih reformi, biti nastavljene istim intenzitetom i u narednom sazivu vlade.

Generalna sekretarka Saveta Evrope čestitala je Srbiji na reformama koje je postigla u domenu pravosuđa, koje predstavlja, kako je objasnila, i najvažniji reformski korak i ključnu tačku u vladavini prava i unapređenja svih segmenata društva.

Pejčinović Burić istakla je i da je zadovoljna saradnjom Srbije sa GREKO u pogledu ispunjavanja preporuka.

Predsednica vlade ocenila je da Srbija ima odličnu saradnju sa Razvojnom bankom Saveta Evrope u brojnim projektima, od BIO4 kampusa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, borbi protiv posledica pandemije Kovid-19, poboljšanja zdravstvene infrastrukture i Regionalnog stambenog programa.

Ona je navela da Srbija pridaje veliki značaj saradnji sa Savetom Evrope i primenom programa ove organizacije u Srbiji, uključujući i zajedničke programe između Saveta Evrope i Evropske unije, navodi se u saopštenju Vlade.