in

Srbija među šest zemalja u svetu sa najvećim nivoom autokratizacije

Srbija među šest zemalja u svetu sa najvećim nivoom autokratizacije

Prema najnovijem izveštaju o stanju demokratije švedskog V instituta “Autokratija menja prirodu?”, Srbija se pored Brazila, Turske, Mađarske, Indije i Poljske nalazi među zemljama sa najvećim nivoom autokratizacije. I ove godine Institut je Srbiju okarakterisao kao izbornu autokratiju. Izveštaj navodi da je kvalitet demokratije opao duplo i više u poslednjih deset godina.

U izveštaju se objašnjava da lideri u zemljama koje se autokratizuju ozbiljno potkopavaju deliberativne procese u zemlji i poštovanje kontraargumenata. Srbija je posebno označena kao država u kojoj se opseg konsultacija sa neistomišljenicima značajno smanjio u poslednjih deset godina, prenosi portal „European Western Balkans“.

Kako se navodi, izveštaj je Srbiju smestio u onu grupu zemalja u kojoj su najveći pokretači sve veće autokratizacije upravo vladajuće partije, koje su označene kao anti-pluralističke. Paralelno sa sve većom autokratizacijom, švedski institut je primetio i veliku polarizaciju u srpskom društvu.

Izveštaj spominje i veliku mobilizaciju ljudi od strane vladajućeg režima, a Srbija je u toj kategoriji spomenuta sa Salvadorom i Mjanmarom. Institut V dem kategoriju država kojima pripada i Srbija opisao je i kao zemlje u kojima su autokratski nastrojeni lideri posebno skloni optuživanju i cenzuri medija, prenosi EWB.

Kako se naovdi u tekstu, u prošlogodišnjem izveštaju V Dem Institut Srbiju je smestio u grupu država sa najvećim demokratskim padom u poslednjih deset godina. Tada je rečeno da je integritet izbornog procesa padao uporedo sa pogoršanjem građanskih sloboda.

Zbirni nalazi ovogodišnjeg izveštaja o kvalitetu demokratije u svetu V dem Instituta pokazali su da je nivo demokratije koji uživao prosečan građanin sveta tokom 2021. opao na nivo iz 1989. Broj liberalnih demokratija je smanjen na 34, a broj potpunih autokratija se povećao sa 25 na 30, u odnosu na prošlu godinu. Izborne autokratije ostale su najčešći tip režima u svetu, a u njima živi 70odsto svetske populacije, prenosi EWB.

Tagovi