in

Srbija koju vodi Vučić ne zaboravlja bratstvo

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin razgovarao je u Moskvi s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i poručio da “Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić ne zaboravlja vekovno bratstvo”.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Vulin je ukazao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji i „nije postala deo antiruske histerije“.

On je dodao i da je Lavrov iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda i izrazio zahvalnost Rusiji zbog doslednog poštovanja suvereniteta i integriteta Srbije i nepriznavanja nezavisnosti Kosova, dok je Lavrov poručio da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti.

Vulin je istakao da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsednika Vučića 2015. sprečio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom, navodi se u saopštenju.

Izvor : Tanjug/ MUP Srbije/ Anton Antanasijević

Vulin je istakao da je Srbija samostalna i nezavisna država koja sama bira svoje prijatelje.

On je izrazio žaljenje što je Lavrovu onemogućena poseta Beogradu u junu i poručio da su zabranom dolaska Lavrovu u zvaničnu posetu Srbiji prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava.

Na sastanku srpskog i ruskog ministra istaknuto je da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju izuzetne diplomatske odnose i uspešnu saradnju, baš kao što i predsednik Vučić i predsednik Putin imaju izuzetno dobre lične odnose.

Sastanak sa direktorom „Rosteha“

Vulin se u Moskvi sastao i sa generalnim direktorom „Rosteha“ general-pukovnikom Sergejem Čemezovim i generalnim direktorom „Rosoboroneksporta“ Aleksandrom Mihejevim, a razgovarali su o nastavku saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova i kompanije „Rosteh“.

Vulin je rekao da je nabavka tehničkih sredstava koje proizvodi „Rosteh“ izuzetno značajna za unapređenje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova i još veće efikasnosti srpske policije.

Generalni direktor „Rosteha“ general pukovnik Sergej Čemezov, koji je dugogodišnji blizak prijatelj i saradnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, odlikovao je ranije u Moskvi ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina medaljom za izuzetan doprinos razvoju saradnje MUP-a Srbije i „Rosteha“.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, komandant Žandarmerije Dejan Luković, zamenica načelnika Sektora za međunarodnu saradnju MUP-a Maja Jestrović i koordinator u Sektoru za međunarodnu saradnju Miloš Anđić dobili su u Moskvi medalje direktora federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrija Šugajeva za unapređenje vojno-tehničke saradnje.

„Rosteh“ je ruski državni konglomerat namenske industrije, koji okuplja 14 kompanija od kojih su 11 iz vojnog odbrambenog sektora, dok tri pripadaju civilnom sektoru.

Sastanak i sa Fominom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije u Moskvi se sastao i sa zamenikom ministra odbrane Rusije Aleksandrom Fominom, u okviru svoje zvanične posete Moskvi, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje dve zemlje u oblasti bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin naglasio je da je Srbija vojno neutralna zemlja koja vodi samostalnu politiku, i istakao da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti bezbednosti na visokom nivou i da politika vojne neutralnosti koju Srbija vodi daje prostor za dalje unapređenje i razvijanje saradnje.

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu odlikovao je Vulina ordenom za zasluge u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane.