in

Srbija je u krizi identiteta, teško shvata da je Rusiji samo fusnota

Zapad Srbiji treba da ponudi jasnu zapadnu perspektivu i to bi bila prilika koju Srbija ne bi smela da propusti, ali na njoj je da odluči, izjavio je u u Briselu hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Po završetku sastanka na vrhu država članica NATO, Milanović je rekao da je na samitu bilo reči o Zapadnom Balkanu, o Bosni i Hercegovini kao o zemlji koja je ugrožena, zatim o Moldaviji i Gruziji, ali da niko nije spominjao Srbiju i Kosovo.

„Srbija za nekoliko dana ima izbore i imam utisak da je u nekoj krizi identiteta već dugo i da teško shvata da su Rusiji ipak samo fusnota“, rekao je Milanović.

On je dodao da je za NATO i EU to važno, zato što Srbija pregovara o članstvu u EU, a NATO-u je partner isto kao i BiH.

“Važno je da to bude stabilna zemlja koja ima jasnu zapadnu perspektivu, da im se to u ovoj situaciji malo jasnije ponudi, pa ako shvate, shvate, a ako ne shvate, ne shvate, ali to je svakako prilika koja se ne sme propustiti i na kraju će odlučiti sami”, rekao je Milanović novinarima posle samita.

Dodao je da je vreme da četiri članice NATO koje još nisu priznale Kosovo treba to da učine i da “Kosovo treba konačno integrisati, da postane zaokružena država”.

Milanović je rekao da je već potpisao odluku o upućivanju 70 hrvatskih vojnika u borbenu grupu u Mađarsku, ali da oni još neće ići tamo.

“Ta odluka je potpisana, a kad će otići vojnici to ćemo videti. Načelno, odluka je potpisana, zasad nije predviđeno da odu u Mađarsku fizički, tu su u Hrvatskoj, komanda funkcioniše. Hrvatska će se postaviti jako oprezno, nemojte se brinuti”, rekao je Milanović.

On je dodao da niko neće odlučivati o slanju hrvatskih vojnika sem Hrvatske, jer nije reč o napadu na članicu NATO, već na susedstvo.

Milanović je rekao da je u svom govoru spomenuo i pad bespilotne letelice u Zagrebu, ali da neki na samitu za to nisu ni znali.

“Videlo se iz njihovog pogleda”, rekao je.

On je ocenio da su poruke ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se čelnicima NATO obratio video vezom, bile “emotivne i tužne”, ali da NATO ne može pomoći u onome što Zelenski želi.

“To je otvorena poruka ključnih aktera NATO. Koliko je to ispravno, o tome će suditi istorija”, rekao je.