in

Srbija dobija 32 stanice za merenje radioaktivnosti

Srbija će u ovoj godini dobiti novi sistem za merenje radioaktivnosti, što predstavlja unapređenje takvog sistema iz 2007. godine, sa mnogo većim brojem mernih stanica, izjavila je rukovodilac Odseka za monitoring, kontrolu i vanredne situacije u Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Vedrana Vuletić.

Vuletić je za RTS izjavila da će merne stanice pod nadzorom biti postavljene na 32 lokacije, od kojih i jedna za merenje radioktivnosti u vodi, na ulasku Dunava u Srbiju iz Mađarske.

„Imamo planirane lokacije, ali tačne lokacije biće dogovorene sa lokalnim samoupravama. Nema razloga za brigu, to su stanice za merenje radioaktivnosti, one samo po sebi ne zrače. Pokazuju da li je zračenje uvećano ili ne, kao i koji su radionukleidi prisutni“, kazala je Vuletić.

Prema njenim rečima, postavljanje svih tih stanica za merenje radioaktivnosti bi trebalo da se završi naredne godine.

“Skoro sve države u Evropi imaju takve stanice. Nemačka ima nekoliko hiljada takvih stanica, Austrija nekoliko stotina. Svi su se opremili ovakvim mernim stanicama, da ne bi moglo da dođe do sakrivanja informacija”, rekla je Vuletić i dodala da je to projekat koji se u Srbiji realizuje uz pomoć Evropske komisije.

Tagovi