in

Srbija da zadrži vojnu neutralnost

Narodna stranka podsetila je da je Srbija 2007. godine odlukom Narodne skupštine uspostavila vojnu neutralnost i to, kako navode, treba i da ostane. “Neophodno je da kao država nastavimo da insistiramo na principu poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih država sveta, a pre svega Srbije”, dodaju.

„Privremeni organi samouprave u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasili nezavisnost takozvanog Kosova, čime su direktno prekršili Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Kako navode, Vlada Srbije je tada odlučno odbacila ovaj pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti naše zemlje i „upozorila svetsku javnost da bi priznavanje takvih jednostranih akata stvorilo izuzetno opasan presedan za budućnost međunarodnog pravnog poretka i globalne bezbednosti“.

Srbija je, dodaje se, odlukom Narodne skupštine 2007. godine uspostavila vojnu neutralnost, što se pokazalo kao dalekosežno mudra odluka.

“Od izuzetnog je značaja da tako i ostane – pogotovo danas, kada je opasnost od sukoba širokih razmera u Evropi veća nego ikada u poslednjih nekoliko decenija. Neophodno je da kao država nastavimo da insistiramo na principu poštovanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih država sveta, a pre svega Srbije”, navode iz Narodne stranke.

Tagovi