in

Srbija da odluči gde će se politički svrstati

Bivša ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocenila je da je, zbog ruske agresije na Ukrajinu, “došao kraj koketiranju sa Rusijom”, kao i da Srbija mora da odluči gde će se politički svrstati.

„U svakom slučaju, bez obzira ko je na vlasti, Srbija pripada Evropi. Ona je njen deo. Ona nije ruska gubernija. Bliži se kraj koketiranja sa Rusijom, došlo je vreme da se izbrojimo, da vidimo gde se ko politički misli svrstati. Srbija mora odlučiti“, kazala je Pusić u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

Prema njenim rečima, Srbija u ovom trenutku „ostaje ključna ruska baza“ na Zapadnom Balkanu.

“Rusija je i do sada koristila Srbiju ili određene političare u Srbiji za ostvarenje vlastitih političkih i drugih ciljeva, čime je, u smislu destabilizacije regije, upravo u toj zemlji bila najvidljivije i najaktivnije prisutna. Naravno, i Milorad Dodik je važan instrument u ruskim rukama, ali Srbija ostaje ključna ruska baza”, ocenila je Vesna Pusić.

Dodala je da proruski političari u Srbiji i na Zapadnom Balkanu danas svedoče činjenici da su ljudi za koje su do juče verovali da su svemoćni i nedodirljivi, poput ruskog predsednika Vladimira Putina, dobili prilično oštre sankcije Zapada, te da na vidiku nema opcije kako da ih se oslobode.

“Ako su takvu kaznu doživeli ‘svemoćni’ Putin, ruski oligarsi i političari, onda balkanski destabilizatori mogu samo misliti kako bi oni prošli. Njih je puno lakše sankcionisati. Najzad, pitanje je koliko Rusija ima vremena i interesovanja da se u ovakvom momentu bavi našim destabilizatorima i njihovom zaštitom, na koju su oni računali i u šta su se pouzdavali”, rekla je Pusić.

Ona je ocenila da će sankcije međunarodne zajednice prema Rusiji ostati na snazi sve dok je na vlasti u Moskvi Vladimir Putin.

“Rusija se na duži rok isključila iz svetskog poretka. Dok je Putin na vlasti, Rusija se neće tamo vratiti”, poručila je Pusić.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.