in

Srbija bastion slobode, željna dobrog života sa komšijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je povodom Dana državnosti da je Srbija bastion slobode i nezavisnosti i garant stabilnosti u regionu, željna dobrog života sa komšijama.

Vučić je u Palati Srbija, na dodeli odlikovanja pojedincima i institucijama, ukazao da su 15. februar obeležila dva značajna događaja – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

Kako je rekao, ustanici su 1804. u Marićevića jaruzi podigli prvi slobodarkli ustanak na Balkanu, „kao obavezu i zavet“.

„Bez tog dana i te jaruge ništa ne bi izgledalo kao danas“, rekao je Vučić i dodao da je žrtva koju su podneli ustanici postala deo srpskog DNK.

Prema njegovim rečima, taj seljački narod imao je snage da izađe iz mraka i prepozna evropske vrednosti i potrebu za sistemom, koji je moguć u modernoj i jakoj državi.

On je rekao da je budućnost srpske politike da odluke donosi samostalno, rukovođeni interesima Srbije i regiona u kojem živimo, a ne interesima nekih drugih.

“Srbija danas ne duguje nikome ništa osim sebi i svojoj budućnosti”, poručio je Vučić.

On je rekao da je Prvi srpski ustanak dokazao da Srbija oslonjena sama na sebe može da bude slobodna.

Govoreći o Sretenjskom ustavu, Vučić je kazao da je slobodan i seljački narod odlučio da napravi modernu državu u kojoj će svi biti jednaki pred zakonom, a svaka vlast kontrolisana.

On je dodao da je Srbija danas nezavisna zemlja, zemlja u kojoj se radi, zemlja mira, ali i zemlja dostojanstva i zemlja onih koji su svojom krvlju to dostojanstvo obezbedili.

Vučić je istakao da Srbija gaji najbliže odnose sa Republikom Srpskom ne dirajući u integritet BiH.