in

Srbi se i danas okupljaju ispred opštine u Zvečanu

Srbi se i danas okupljaju ispred opštine u Zvečanu

Srbi se deseti dan za redom okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova, u kojima im je onemogućen rad otkad su specijalci kosovske policije zauzeli te objekte. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu, objavila je Radio-televizija Srbije.

Potpisima kod bodljikave žice ispred vojnika Kfora zaposleni u Opštini Zvečan su i ovog jutra na početku nove radne nedelje potvrdili da su došli na vreme na posao, iako im je već drugu sedmicu onemogućeno da dođu do svojih kancelarija u opštinama koje su zauzeli specijalci kosovsle policije, navodi RTS.

Noć je protekla mirno u Zvečanu, a veći broj građana počeo je da pristiže na proteste nešto pre sedam časova.

Srbi ne odustaju od zahteva da albanski predsednici opština ne ulaze u službene objekte, da ih napuste i specijalci policije i da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, objavio je RTS.

Kriza na Kosovu traje duže od nedelju dana, od kada su novoizabrani predsednici opština pokušali da uđu u službene objekte uz asistenciju kosovske policije. Srbi su pokušali u tome da ih spreče, a specijalci su potom zauzeli objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča kritikovao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog postavljanja albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije i poručio da se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sever Kosova bio „još jedno ratno žarište“.

Tagovi