in

Sprovesti istragu u slučaju Savamala, da se skine ljaga sa policije

Sprovesti istragu u slučaju Savamala, da se skine ljaga sa policije

Nekadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, koji je razgovarao sa policajcem Goranom Stamenkovićem nakon rušenja u Savamali, izjavio je za list Danas da su policijski službenici zarad ličnih interesa spremni da postupaju po nalozima pretpostavljenih.

Stamenković, šef smene tokom nelegalnog rušenja u Savamali, rekao je u ispovesti za KRIK da ga je vrh policije ubeđivao da prizna krivicu, da mu je Dijana Hrkalović pretila, kao i da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem koji ga je, kako je naveo, slagao da će mu ispuniti obećanja koja su mu data kada je preuzeo krivicu.

Stamenković je jedini koji je osuđen za slučaj Savamala, tako što je napravio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na pet meseci uslovne kazne.

Janković je naveo da je nakon rušenja institucija zaštitnika građana blagovremeno sprovela postupak istrage u kojoj su utvrđene bitne činjenice, a koje u svojoj najnovijoj izjavi za KRIK Stamenković potvrđuje u potpunosti.

On je naveo da izjava Stamenkovića svedoči da su policijski službenici, najrazličitijih nivoa, od direktora policije do najnižeg službenika, spremni da zarad napredovanja u službi i drugih ličnih ili materijalnih interesa, postupaju po nalozima pretpostavljenih, uprkos tome što su ti nalozi nezakoniti i nepravilni, ili što se njima ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Prema njegovim rečima, dodatni problem je što su, osim tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je bio satanizovan u javnosti zbog svoje spremnosti da ukaže na nezakonito i nepravilno postupanje javne vlasti, sve ostale nadležne institucije u ovom slučaju pokazale potpunu nezainteresovanost i neefikasnost.

“To se primarno odnosi na Direkciju policije i Sektor unutrašnje kontrole MUP, na kraju i na Javno tužilaštvo”, navodi Janković.

On smatra da bi izjava Stamenkovića trebalo da podstakne nadležne institucije da napokon, bez daljeg odlaganja, sprovedu nepristrasnu i temeljnu istragu slučaja Savamala, kako bi se nesumnjivo utvrdilo ko su sve nalogodavci i izvršioci, naročito ko je sve učestvovao u zataškavanju tog slučaja, makar to bilo i u sopstvenim redovoma.

“Za građane Srbije to bi bilo veoma značajno jer bi se skinula ljaga sa policije i tužilaštva, čiji kredibilitet je značajno urušen, između ostalog i nerešavanjem, odnosno fingiranjem rešenja slučaja Savamala”, istakao je Janković.