in

Sprema se smena srpskih komandira i policajaca koji su bili u Beogradu

“Po nalogu Aljbina Kurtija smenjen je iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović, a za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira i policajaca koji su prisustvovali sednici Saveta za nacionalnu bezbednost”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsećamo, Sudski savet Kosova odlučio je da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Liljanu Stevanović, nakon što je prisustvovala sastanku sa Vučićem u Beogradu.

Vučić kaže da je Aljbin Kurti rešio da napadne Srbe i pogazio Briselski sporazum.

“Briselski sporazum više ne postoji. Aljbin Kurti je taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji, on je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi, i na jugu i na severu Kosova i Methoije. Srbija želi da se sačuva mir i zbog svega upozoravamo i zemlje Kvinte i celu međunarodnu zajednicu. Moja poslednja poruka je – šta god činili – Srbija će biti uz svoj narod”, rekao je Vučić na Instagramu.

Brnabić optužuje Kurtija da pordiva mir i uskraćuje osnovna ljudska prava Srbima

Premijerka Ana Brnabić optužila je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da “svakom svojom odlukom” podriva mir, krši međunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiju.

Ocenila je da je posle odluke Prištine o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljane Stevanović, Briselski sporazum “mrtav”.

“Brutalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji se nastavlja. Kurti svakom svojom odlukom svakodnevno podriva mir i stabilnost, krši medjunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava pripadnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, navela je Brnabić na Tviteru.

Kancelarija za KiM: Skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam

Odluka vlasti u Prištini da smene predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović zato što je prisustvovala sastanku Srba sa Kosova i Metohije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu predstavlja skandal nezapamćenih razmera i direktni politički revanšizam, ocenio je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je naveo da je tom odlukom “Aljbin Kurti zagazio u novu eru političkog nasilja i obespravljivanja Srba” i da je “pokazao da na čelnim mestima u institucijama koja pripadaju srpskom narodu želi da vidi poslušnike, a ne ljude od integriteta”.

“Ljiljana Stevanović je prihvatila da obavlja posao predsednice Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici zato što ju je Srbija pozvala i zamolila, a ne na svoju ruku”, naveo je Petković.

Dodao je da Kurtijevi potezi “direktno destabilišu situaciju ne terenu i ugrožavaju teško stečeni mir i pokazuju da mu je namera da poništi sve sporazume i zatre svaki trag srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”.

“Kurtijevo nasilje neće uspeti jer ćemo mi nastaviti da čuvamo mir i stabilnost, ali nikada nećemo dozvoliti da naš narod bude progonjen i maltretiran samo zato što je uz svoju državu Srbiju. Predsednik Aleksandar Vučić i država Srbija nastaviće da snažno i odlučno budu uz svoj narod na Kosovu i Metohiji”, naveo je Petković.

Vulin: Kurti ubio Briselski sporazum

Izvor : N1/arhiva

Oštro je reagovao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je posle suspenzije Liljane Stevanović, ocenio da Briselski sporazum “više ne postoji”.

Vulin je u pisanoj izjavi ocenio da je to “prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na Kosovu i Metohiji” i optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je izbacivanjem Srba iz institucija “ubio” sporazum iz Brisela iz 2013. godine.

“Ako EU koja je pokrovitelj Briselskog sporazuma odmah ne sazove sastanak u Briselu i stopira bilo kakvu nasilnu akciju usmerenu prema Srbima na Kosovu i Metohiji, onda sa pravom možemo reći da Kurtijev napad nije došao iz njegove mržnjom zatrovane glave”, ocenio je Vulin a preneo MUP.

Dodao je da je Srbija “učinila sve da sačuva mir” i da je “sva odgovornost za stabilnost regiona sada na EU, misiji KFOR i Kurtiju”.

“Srbija i Aleksandar Vučić svoj narod neće ostaviti bez podrške”, naveo je Vulin.