in

SPC treba da ostane van politike

Bivši američki ambasador u Podgorici Roderik Mur izjavio je da ga zabrinjava trend sve veće instrumentalizacije identitetske politike u Crnoj Gori i naveo da Srpska pravoslavna crkva treba da bude usredsređena na svoju glavnu svrhu i da ostane van politike.

Mur, prvi američki ambasador u nezavisnoj Crnoj Gori, od 2007. do 2010. godine, rekao je za Glas Amerike da „svako ima određenu odgovornost“ za instrumentalizaciju identitetske politike.

„I naravno, to nije jedina komponenta, ali očigledno imate ulogu SPC u crnogorskom društvu, što je bio slučaj nekoliko godina i trend. Rastužuje me što uloga verovatno najveće crnogorske verske zajednice izaziva tolike podele i što je postala tako centralno pitanje u crnogorskoj politici. Mislim da je teško to rešiti dok postoji toliko nepoverenja u Crnoj Gori u pogledu tog pitanja“, kazao je Mur.

Penzionisani američki diplomata, predavač na državnom univerzitetu Arizone, naveo je da „svako ima ulogu u prevazilaženju tog nepoverenja“ i dodao da crnogorska vlada i političke partije „imaju ulogu u priznavanju i poštovanju uloge SPC u obavljanju njene primarne funkcije, da se bavi verskim potrebama svojih vernika“.

“S druge strane, SPC treba da osigura da je usredsređena na svoju glavnu svrhu i da ostane van politike. Treba da svojim delovanjem i rečima pošalje signal da njen cilj nije ni na koji način podrivanje nezavisnosti ili autonomije Crne Gore. Njena uloga u društvu je ona koju svi očekujemo, da se brine o verskim potrebama svojih članova”, dodao je.

Naveo je da ne misli da je nezavisnost Crne Gore ugrožena i da je “očigledno da ima nekih glasnih ljudi, koji su u zabludi, kako u Srbiji tako i drugde, koji razmišljaju o velikoj Srbiji”.

“Činjenica je da je nezavisnost Crne Gore svršen čin. To je nepovratno. A SAD i njihovi partneri su vrlo jasni u vezi sa tim. Znam da postoji mnogo zabrinutosti u tom pogledu, ali ne smatram da je to verovatan scenario u bilo kom slučaju”, dodao je.

Ocenio je da bi u slučaju nestabilnosti u Crnoj Gori koristi “verovatno imale snage u zemlji i van nje koje dugo žele nestabilnost”, navodeći da je “Rusija jedna od tih spoljnih snaga, ne samo u Crnoj Gori”.

“Rusija veruje, što mislim da je pogrešno, da ima koristi od nestabilnosti u regionu. Rusija smatra da joj je u interesu da spreči dalje proširenje EU i NATO. Nestabilnost može da zaustavi dalji napredak u tom pogledu. To vidimo u Republici Srpskoj i njenim odnosima sa Rusijom, u Crnoj Gori, Srbiji, Severnoj Makedoniji, čak i u članicama NATO, kao što je Bugarska”, kazao je Mur.