in

Sovjetska letilica iz Ukrajine preletela Mađarsku, srušila se u Zagreb i napravila pičvajz (FOTO)

Sovjetska letilica iz Ukrajine preletela Mađarsku, srušila se u Zagreb i napravila pičvajz (FOTO)

Kako javljaju hrvatski mediji, stanovnike Zagreba sinoć je uznemirila jaka ekslozija.

Incident se dogodio posle 23 časa na zagrebačkom Jarunu, a na mestu eksplozije je ostao ogoman krater. Navodno je eksploziju izazvala bespilotna letelica sovjetske proizvodnje koja je doletela iz Ukrajine. Pored ostatka letelice na mestu incidenta pronađena su i dva padobrana.

Po dojavama građana odmah su na lice mesta izašli specijalizovane jedinice hrvatske policije. Iz MUP Hrvatske poručuju da nema razloga za uznemirenost i brigu građana.

Iako je u eksploziji oštećeno nekoliko vozila, zasad nema informacija da je u incidentu bilo ko povređen.

Prema nezvaničnim informacijama i spekulacijama na društvenim mrežama radi se o bespilotnoj letelici sovjetske proizvodnje Tupoljev Tu – 141.

 

Sovjetski Savez je ovakav tip letelica koje su se proizvodile u Ukrajini prestao da pravi još 1989. godine. Ovaj tip drona ima isključivo izviđačku funkciju, sa dometom od 1000 kilometara.

Navodno ih koristi ukrajinska armija.

Sve nadležne službe Republike Hrvatske uključene su odmah po uočenju pada bespilotne letelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m.

„U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sistema preduzimaju se i druge mere, uključujući i međunarodnu saradnju, posesno s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja“, objavili su.

Ostaje nejasno kako je moguće da je usred rata u Ukrajini da neidentifikovana letelica preleti čitavu teritoriju Mađarske i Hrvatske i padne u srcu Zagreba. Obe zemlje su članice NATO saveza.

Izvor: Index.hr

Hrvatski dobrovoljci već u Ukrajini, vođa Dinamovaca zove veterane da im se pridruže