in

Šole dolazi sa paketom pitanja, dijalog tek jedno od njih

Šole dolazi sa paketom pitanja, dijalog tek jedno od njih

Viši savetnik u Stejt departmentu Derek Šole dolazi u Beograd i Prištinu sa paketom pitanja, a dijalog o Kosovu je tek jedno od njih, kaže Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose. On je za N1 Studio Live rekao da je cilj posete “vratiti se na konkretne poslovne i druge projekte koji relaksiraju – jer je sada vreme za relaksiranje, a ne privođenje na dijalog kako se nadaju iz Prištine”.

Janjić ističe i da je sam Šole rekao da dolazi sa paketom pitanja, te da razume pažnju novinara da se bavimo „lošim đacima“ Vučićem i Kurtijem koji žele da izbiju u prvi plan, ali da smatra najvažnijim početni američki stav koji nije novina – da se polazi od toga da svi na Zapadnom Balkanu imaju ideju evraotlantske integracije.

„Šole dolazi da proveri koliko je to u realnosti tačno“, kaže Janjić i dodaje da su tu i teme vezane za odnos sa Rusijom, NATO i sve bezbednosne rizike koji idu uz njih.

Druga izuzetno važna stvar je, kako dodaje, i pozivanje na Vašingtonski sporazum i provera koliko se napredovalo u američkim investicijama u energetski sektor u regionalnom kontekstu. „Tek onda dolazimo na pitanje dijaloga ali i podsećanje na obaveze iz Vašingotnskog sporazuma koje se malo zloupotrebljavaju ovde od Kurtija, ali i Dačića i Vučića“, rekao je Janjić.

„SAD su države, to nije femili biznis“, rekao je Janjić i dodao da to što je je otišao Tramp ne znači da ono potpisano sa njim ne mora da se ispuni. „Administarcija koja dolazi primeniće ono što se uklapa u njenu politiku“, kaže i dodaje da se u to uklapa da SAD opomene Srbiju da se više ne igra sa otpriznavanjem Kosova.

Povodom argumenta Vučića da smo sačekali da prođe rok iz Vašingtonskog sporazuma pa tek onda nastavili kampanju za otpriznavanja Kosova, Janjić kaže da ne misli da to može da zadovolji američkog predstavnika.

Dolazak Šolea je, kako dodaje, i prilika za srpske vlasti da se razgovara i oko incidenta kod Štrpca u kom su ranjeni mladić i dečak srpske nacionalnosti, što bi moglo da bude ozbiljan okidač za dalje međunacionalne sukobe. „To ne sme nikome da promakne i to je važna bezbednosna tema“, kaže Janjić.

„Tek onda dolazi pitanje dijaloga“, navodi Janjić i dodaje da dobra vest ono što je Šole izjavio u intervjuu za „Glas Amerike“ da su razgovori o francusko-nemačkom predlogu o Kosovu u toku.

„To je za mene novina i daj bože da su u toku“, navodi Janjić.

Sam predlog nije želeo da komentariše jer, kako dodaje, poštuje autoritet diplomate.

Što se uspeha dogovora tiče, ocenjuje da SAD mora da autoritet potroši na stvaranje jedinstvenog glasa sa EU i da taj američki duh koji je i ranije pokazivala primeni, inače sporazuma neće biti.

Na pitanje da li Amerika ima interes da se bavi regionom, kaže da će odgovoriti „brutalno direktno“ i da ako se uzme papir i olovka onda će se shvatiti da američke kompanije, kao i one australijske ili britanske na primer imaju interes da investiraju u energetski sektor u regionu jer znaju da je energeska bezbednost centar bezbednosti.

„Mislim da je veći trošak od konflikt menadžmenta nego što bi bila dobit od investicija u regiju“, dodaje.