in

Šolc priprema sastanak Vučića i Kurtija u Berlinu

Ambasada Nemačke u Prištini saopštila je da će nemački kancelar Olaf Šolc pozvati predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na sastanak u Berlinu.

Kako se navodi, Šolc je započeo pripreme za sastanak u okviru Berlinskog procesa.

„Ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa, kancelar Šolc će pozvati obe strane, sa ciljem daljeg olakšavanja dijaloga. U toku su pripreme za taj sastanak“, navode iz Ambasade, prenose prištinski mediji.

Kako dodaju, Nemačka pozdravlja sastanak Vučića i Kurtija koji je održan 18. avgusta u Briselu i ceni dogovor da se nastave pregovori.

„Važno je da se obe strane konstruktivno angažuju i rade na izvodljivom rešenju. Još jedna eskalacija s blokadama puteva i nasilnim protestima nikome nije u interesu. Umesto toga, neophodan je sveobuhvatan i stabilan sporazum između dve strane, koji će otključati evropsku perspektivu za obe države i doprineti regionalnoj bezbednosti“, poručili su iz nemačke ambasade i dodali da se očekuje da se izbegnu tenzije na severu Kosova.

„Jasno je da se mere moraju sprovoditi na način da se ne stvaraju nove tenzije. Stoga je fokus sada na konstruktivnom angažovanju u tekućim razgovorima“, zaključili su iz nemačke ambasade u Prištini.

Tagovi