ŠOK U LONDONU! Škotske partije koje su za otcepljenje od Velike Britanije dobile većinu na izborima

ŠOK U LONDONU! Škotske partije koje su za otcepljenje od Velike Britanije dobile većinu na izborima

ŠKOTSKA nacionalna partija i Zeleni, koji su za nezavisnost, obezbedili su većinu mesta u regionalnom parlamentu (Holirudu). I dok je brojanje glasova još trajalo, postalo je jasno da te dve političke stranke dobijaju 65 poslaničkih mandata od ukupno 129.

Ovo će omogućiti lideru nacionalista Nikoli Sterdžen da dobije novi mandat za održavanje drugog referenduma o škotskoj nezavisnosti.

Početkom marta, britanski premijer Boris Džonson je rekao da ne vidi svrhu u održavanju drugog referenduma o nezavisnosti Škotske. Ukazao je da glasanje na referendumu održavnom 2014. podrazumev da je „škotsko pitanje“ rešeno za narednih 25 godina unapred. Sterdžen je 1. januara najavila da će se Škotska, kao ponovo nezavisna država, „uskoro vratiti u Evropsku uniju“.

Prethodno je naglasila da se izlazak Velike Britanije iz EU dogodio protiv volje Škotske, čije je 2016. stanovništvo glasalo protiv Bregzita. Tada 62 odsto Škota nije želelo da napusti Evropsku uniju.

Džonsonova Konzervativna partija osvojila je 31 mesto na izborima za Holirud, što je ponavljanje rezultata iz 2016. godine. Laburisti su na trećem mestu po broju mandata: imaju 22 mesta, dva manje nego na prethodnim izborima. Liberalno-demokratska partija je, kao i pre pet godina, dobila četiri mandata. Stranka Alba, koju je pre izbora formirao prvi škotski ministar u periodu 2007-2014, Aleks Salmond, nije uspela da pređe cenzus.