in

SNSD neće prihvatiti nijednu sankciju koju eventualno donese EU

Srpski član Predsedništva i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da SNSD neće prihvatiti nijednu vrstu sankcionisanja Republike Srpske, ako do toga dođe.

Dodik je posle sednice Predsedništva SNSD rekao da ta stranka insistira na primeni Ustava BiH i odbacuje „površne zaključke koje je doneo Evropski parlament“.

„Mi to nećemo prihvatiti. Nastavićemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijednog razloga da o tome raspravlja Savet EU“, rekao je on novinarima u Banjaluci.

Ukoliko se desi da EU sankcioniše Republiku Srpsku, dodao je, taj entitet neće više davati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji BiH.

“Ako žele zaustaviti celu BiH, onda im to stoji na raspolaganju”, upozorio je Dodik.

Lider SNSD dalje je kazao da će politika njegove stranke ostati ista i da se „neće skrivati“.

“Mi nismo spremni zaustavljati razvojne projekte ni u RS ni u FBiH, ali nismo spremni dati glas za bilo kakve političke odluke i zakone što bi doprinelo dodatnom usložnjavanju političke situacije u BiH”, naveo je Dodik.

Po njegovim rečima, SNSD je za razgovor o svih 14 prioriteta Evropske komisije istovremeno, dodavši da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno, poput OHR i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

“Republika Srpska će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla”, rekao je Dodik.

Ocenio je i da je bezbednosna situacija u BiH i RS stabilna, a uputio je oštre kritike na račun Brisela, Nemačke, SAD i Velike Britanije, čiji je stav prema BiH nazvao “ostrašćenim i navijačkim”.

Dodik je ocenio i da EU ima „ozbiljan problem“, jer njene sve članice neće podržati uvođenje sankcija.

On smatra da situaciju u BiH treba rešavati u okviru priprema za izbore i u vezi sa izmenama Izbornog zakona.

Dodik je rekao da SNSD razume zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS), odnosno da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže da se u potpunosti uvaži njihova konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

“Mi ne razumemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda“, istakao je on.

Dodao je da takav politički koncept ne daje dugoročnu stabilnost BiH, već on u tome vidi „bolesnu političku ambiciju bošnjačkih političara koji hoće da naprave državu za sebe“.

„Mi u SNSD smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma, koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe”, rekao je Dodik.