in

Slobi Snajperu produžen pritvor, njegov advokat tvrdi da su mu ugrožena ljudska prava

Novosadski Viši sud produžio je pritvor Slobodanu Milutinoviću zvanom Snajper dok traje istraga zbog optužbi da je on septembra prošle godine tukao i maltretirao devojku u jednom stanu u ovom gradu.

Njegov advokat Goran Karadarević smatra da su njegovom klijentu, koji je već godinu dana u pritvoru, ugrožena osnovna ljudska prava.

– Moram da istaknem da sam duboko zabrinut za stanje u srpskom pravosuđu, a posebno u Novom Sadu – ističe Karadarević.

– Pritvori, ne samo u ovom predmetu, postaju redovna pojava u sudskim postupcima i traju u nedogled. Gube se svi standardi ograničenog trajanja pritvora i bukvalno okrivljeni se pritvorom obeshrabruju da uđu u sudski postupak – navodi pravni zastupnik Snajpera.

Advokat Karadarević ističe da je njegov klijent već godinu dana u pritvoru gde sud samo ponavlja jedne iste razloge (da je on ranije osuđivan), a zanemaruje se i niko se ne pita šta je sa optužnicom i što je nema.

– Ispod svih nivoa i standarda zaštite ljudskih prava je da Viši sud u Novom Sadu prepisuje svaki mesec jedne te iste razloge, iako vrlo dobro zna da postoje jasni rokovi koliko pritvor može trajati u istrazi – smatra advokat.

– Još traje istraga i dopuna istrage, iako svi vrlo dobro znamo da istraga može maksimalno da traje šest meseci. Tužilac je podigao optužnicu za tri meseca, ali zato je dopunu istrage proširio na jos pola godine, što je nečuveno. Sramotno je da sud toleriše nemoć tužilaštva da u ovom predmetu izađe sa konačnom optužnicom, već skoro godinu dana – nastavlja.

Karadarević ističe da se zaboravlja, ali bukvalno, da je jedan od standarda međunarodnog prava da okrivljeni ima pravo da u najkraćem roku bude izveden pred sudiju, ili da u suprotnom bude pušten na slobodu:

– Čak sud ni blažu meru nikada nije razmotrio, iako se ovde kraj istrage i dopune istrage ne nazire. Sud ne bi smeo da toleriše ovakvo pristrasno vođenje istrage tužilaštva u Novom Sadu koje bukvalno traži krivicu okrivljenog, iako je nigde nema. Ne pamtim da je ikome istraga ovoliko trajala, a da je sedeo u pritvoru. Kao branilac mislim da je ovaj predmet prevazišao Novi Sad, pa ćemo biti prinuđeni sa se obratimo čak i međunarodnim telima – zaključuje advokat Karadarević.

Izvor: Novosti.rs

Snajper ostaje u zatvoru, istraga o zverskom prebijanju devojke se nastavlja