in

Slike života, nedelja u 15.15h: Pčela

Slike života, nedelja u 15.15h: Pčela

“Opasna je stvar kad pod pčelin skut uđe stršljen ljut. Tad sve druge pčele jurnu kao strele, da spasu šta se spasti može”. Eto, tako kažu dobri pčelari objašnjavajući kako jedno zdravo, savršeno uređeno pčelinje društvo reaguje na opasne neprijatelje koji umeju da naprave dar-mar u zajednici koja u pravom smislu daje život planeti. Početan stih je svakako metafora za spasavanje zdravog društva od neprijatelja.

A Braničevska oblast i Homolje, ne samo da su vekovima darovani za pčelarstvo, nego imaju i jedinstveno mesto, Kamenovo, tamo gde se u centru nalazi spomenik pčeli, te sjajnu prirodu, uz drevnu reku Mlavu. I ono najvažnije, imaju pčelare koji se nekoliko generacija unazad ozbiljno bave proizvodnjom meda.

Pčela, ta vredna „životinjka“, kako je mnogi pčelari sa pravom nazivaju, jer daje najzdravije plodove ne samo čoveku već i čitavoj prirodi.

Ne, nije ovo reklama za med i proizvode od pčela, ovo je samo paralela na relaciji ljudi i prirode. Savez stvoren od vajkada da traje dok god čovek poštuje i raduje se zdravom životu. Tako je bilo i trajalo vekovima.

I ne znamo da li je broj mašina i automobila nadvladao pčelu, ali znamo i videli smo da ta sićušna životinja vidi i oseća bolje od smućenog čoveka našega veka.

U Slikama života u nedelju 15.15h, samo na N1.

Autor je Dejan Radulović.

Tagovi