in

Sličnosti u govoru Vučića i Miloševića

Sličnosti u govoru Vučića i Miloševića

Komentarišući o zaoštravanju predsednikove retorike poslednjih dana u medijima docentkinja na Fakultetu političkih nauka Lidija Mirkov ocenila je da je u tome “mnogo veća odgovornost medija, nego političara koji govore”.

Sličnost u govoru Aleksandra Vučića i Slobodana Miloševića, prema rečima Mirkov, nije „neobičan obrazac“.

„Nije neobično da se ovakav obrazac ponovi, tu ne vidimo samo analogiju sa istorijskim trenutkom, takođe da u tom retoričkom obrascu možemo da primetimo da je naš predsenik svoju političku karijeru počeo pre više decenija, da ovo nije nešto što prvi put čuje, da je on to usvojio i delimično inkorporirao u svoj rečnik“, rekla je Mirkov u emisiji „Newsnight“.

Navodna izjava Aleksandra Vučića o tome da ako njega ubiju, iza njega ostaje njegov brat, a ako ubiju brata, da ostaju njegova deca i da će se njihovi grobovi „boriti protiv ustaša“, sagovornica N1 ističe da je velika odgovornost medija da li će takve informacije da prenese kao proverene.

„Ta informacija je došla iz jednog tabloida, nikada nije zahvalno analizirati šta jedan tabloid prenosi. Zato što u tabloidnom izražavanje često ima i ukrašavanja, dodavanje i dodate emocionalnosti. Tako da je sada pitanje odgovornosti medija da li će prenositi ono što je jedna tablid iz pozudanih izvora izneo i da to onda prenose kao proverenu informaciju, čini mi se da je to problem odgovornost medija, jer je to uznemirilo javnost. Kada se takva rečnica koja je vrlo ostrašćena, pa čak i sa nekim vulgarizmom pojavila u više medija. To onda nije samo jedan tabloid, nego je to zapravo informacija koja se reprizira u mnogim medijima pa čak i u onim koje smatramo ozbiljnim“, ocenila je docentkinja

Ona smatra da je „to je pokazatelj da smo mi kao društvo ipak na naki način nezreli za političku analizu i kritički odnos, zato što ako verujemo tabloidima, čemu onda novinarstvo“.

Mirkov smatra da pominjanje dece u političkom jeziku može da bude jako učinkovito, ali takođe „može da bude polje na kome se lako ostvaruje manipulacija“.

„Pominjanje dece u političkom jeziku jeste vrlo učinkovito, nema birača koji neće biti osteljiv na temu dece posebno ako uzmemo u jednom pripovednom tonu kao „topla ljudska priča“, kada se pojedinačno govori o deci to ostavlja jači utisak nego kada se govori uopšteno. Ali je to takođe polje na kome se lako može ostvariti manipulacija. U političkom jeziku to se upotrebljava, ali i zloupotrebljava“, rekla je sagovornica N1.

Mirkov je naglasila da je „veća odgovornost medija, nego političara koji govore“.

„Svemu treba pristupiti hladne glave, veća je odgovornost medija nego političara koji govore. Deo njihove profesije je da pokušavaju da dopru do javnosti, ali mediji imaju ozbiljan zadatak da proberu od svih tih izjava koje su relevantne za interes javnosti, a koje su samo pokušaj političara da nam okupiraju etar“, zaključila je docentkinja Fakulteta političkih nauka.