in

Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu

Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Za Rezoluciju, koju je predložio predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, glasalo je 65 poslanika, preneo je RTRS.

Usvojeni su i zaključci u vezi sa Rezolucijom, koje su predložili klubovi poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Socijalističke partije, DEMOS, Ujedinjene Srpske, Narodne partije Srpske i poslaničke grupe Socijalističke partije Srpske i Demokratskog narodnog saveza.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi „kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od strane kosovskih Albanaca i njihovih vlasti“.

Države članice Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i Evropske unije, koje su priznale Kosova pozivaju se da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

Zaključci će biti upućeni Generalnoj skupštini i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRЈ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika Srpske demokrtske stranke u kojem se navodi da Narodna skupština zahteva od najviših predstavnika SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, uključujući komandanta Kfora i šefa Misije UN na Kosovu da neodložno pokažu jasnu demonstraciju poruka Albancima na Kosovu i njihovoj zajednici da je svaki oblik represije u potpunosti neprihvatljiv.

Tagovi