in

Skupština Republike Srpske usvojila nacrt zakona o sudskom i tužilačkom savetu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je glasovima vladajuće koalicije nacrt zakona kojim se predviđa uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog saveta Republike Srpske (VSTS).

Tim zakonom uređuje se rad entitetskog VSTS, njegova organizacija, nadležnosti, ovlašćenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

Propisano je da je VSTS samostalan i nezavisan organ, koji će imati 11 članova.

Finansiraće se iz budžeta RS i imaće zadatak da obezbedi nezavisno, nepristrasno, efikasno i profesionalno pravosudje.

Nacrt zakona o VSTS RS upućen je na javnu raspravu, koja će se sprovesti u roku od 60 dana.

Tokom skupštinske rasprave stranke vladajuće većine optužile su opoziciju za “izdaju”, navodeći da formiranje VSTS RS nije antiustavan ni antidejtonski čin, već da prema izvorom Dejtonu pravosuđe spada u nadležnost entiteta.

Opozicija je vlast optužila da vodi RS ka izolaciji i mogućim sankcijama, bez ikakve potrebe, te da za rušenje državnog VSTS nemaju podršku nikoga, čak ni Srbije.

Opozicioni poslanici su tražili i odgovor na pitanje da li uspostavljanje entitetskog VSTS znači kraj delovanja državnog VSTS-a na teritoriji RS ii se to, ipak, neće desiti.

Ocenili su da vlast ovim zakonom namerava da pravosuđe ponovo stavi pod svoju kontrolu, izražavajući sumnju u njihovu spremnost da zaista uspostave VSTS, jer bi zakon, kada bude usvojen, na snagu trebalo da stupi tek za godinu dana.

Opozicione stranke smatraju da na taj način srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokušava da stvori manevarski prostor, kako bi od međunarodnih zvaničnika izvukao neke pogodnosti za sebe, nakon što su mu nedavno, po drugi put, SAD uvele sankcije.

Dodik je najavio i formiranje i entitetske vojske, uprave za indirektno oporezivanje i obaveštajno-bezbednosne agencije.

Međunarodni zvaničnici su više puta upozorili da je prenos nadležnosti s državne na entitetsku vlast neustavan.

Narodna skupština RS danas je usvojila i Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Usvojena je i odluka o usvajanju Zoning plana područja posebne namene “Aerodrom Trebinje”.