in

Skupština Kantona Sarajevo osudila ministra Nenada Nešića zbog dizanja tri prsta

Skupština Kantona Sarajevo osudila ministra Nenada Nešića zbog dizanja tri prsta

Na današnjoj sednici Skupštini Kantona Sarajeva (KS), na inicijativu SDA, usvojena je deklaracija u kojoj se osuđuje podizanje tri prsta ispred institucija BiH u Sarajevu.

“Skupština KS najoštrije osuđuje provokativno podizanje tri prsta od novoizabranog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića ispred sedišta institucija BiH, što je ponovio i u programu uživo na javnom servisu FTV”, saopšteno je.

Nešić se tokom gostovanja u RTV FBiH, na pitanje da objasni zašto je digao tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH, izvinio, ali i poručio da ne shvata da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju.

“Naišao sam na gospodina Vukanovića koji se sakrio u nekom prolazu ispred Parlamentarne skupštine, učio je svoga poslanika šta treba da kaže u parlamentu. Međutim, gospodin Grković se juče nije ni javio za reč. Ja sam naišao, pozdravio ga, on mi je dobacivao – ode ti kod Dodika i onda sam mu poslao poljubac i pokazao tri prsta. Ja sam tim pozdravom poslao poljubac i pozdravio Nebojšu Vukanovića koji je pripadnik srpskog naroda, makar je tako bilo do juče”, objašnjavao je Nešić i ponovo pokazao tri prsta u studiju na šta je voditeljka reagovala.

Novoizabrani ministar sigurnosti BiH je na ovu odluku Skupštine KS u svom saopštenju rekao:
“Znam ja šta je problem inicijatorima deklaracije iz SDA. Oni ne umeju drugačije da se nose sa padom sa vlasti nego da svoj narod i politiku svog naroda drže u mržnji i prošlosti kako bi opstali. Ne želim se izvinjavati zato što sam Srbin”.