in

Skupština Crne Gore o skraćenju mandata parlamenta i smeni Krivokapićeve vlade

Skupština Crne Gore danas će se, na dve odvojene sednice, izjasniti o skraćenju mandata parlamentu i o smeni vlade premijera Zdravka Krivokapića.

Sednica o skraćenju mandata parlamentu na predlog premijera Zdravka Krivokapića zakazana je za 10 sati, a sednica o nepoverenju Krivokapićevoj vladi, koju su predložili Građanski pokret URA vicepremijera Dritana Abazovića i opozicione stranke na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića trebalo bi da počne u 11 časova.

Sednica zakazana za 10 sati kasni s početkom, jer je u toku zasedanje Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, prenose Vijesti.

Kako javlja taj portal, vidljivo je pojačano prisustvo policije i u širem centru grada. U centru Podgorice, kod sedišta izvršne vlasti i zgrade parlamenta prisutni su policijski službenici, kao i vatrogasci.

Ako Skupština podrži skraćenje mandata parlamentu, predsednik Crne Gore Milo Đukanović bi morao odmah da raspiše vanredne parlamentarne izbore, do kojih bi vlast u tehničkom mandatu obavljala Krivokapićeva vlada.

Predlog za skraćenje mandata Skupštini podržali su samo Demokratski front (DF) i Demokrate Alekse Bečića koji zajedno nemaju dovoljan broj poslanika da taj predlog izglasaju.

Inicijativu za smenu vlade su potpisale stranke opozicije i Građanskog pokreta URA koji u Skupštini imaju većinu – 44 poslanika, od ukupno 81.

Ako nepoverenje Krivokapićevoj vladi bude izglasano to će biti uvod u pregovore o formiranju nove vlade.

Skupština Crne Gore je juče odbila da raspravlja o Krivokapićevoj inicijativi za smenjivanje potpredsednika vlade Dritana Abazovića, posle čega je Krivokapić izjavio da je svestan da će danas biti izglasano nepoverenje njegovoj vladi.