in

Širom BiH obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

Širom BiH obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

U Sarajevu je održana Komemorativna akademija posvećena Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta.

Komemorativnoj akademiji prisustvovao je veliki broj visokih zvanica, među kojima su bili i član Predsedništva BiH Denis Bećirović, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, kao i predsednik predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

U svom obraćanju Finci je rekao da je holokaust bio najveća tragedija 20. veka u kojoj je ubijeno šest miliona Jevreja.

Navodeći da „iako je svet tada rekao logorima ‘nikad više’, genocidi su se kasnije desili u Kambodži, Ruandi, Sudanu, ali i u BIH“.

Predsednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin je pročitao molitivu za žrtve nacističkog pogona, a na komemoraciji je prikazan i kratkometražni film o holokaustu.

Komemorativnu akademiju je organizovao Savet ministara BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbeglice BIH, Jevrejskom zajednicom BiH i Jevrejskom opštinom u Sarajevu.

Pre komemoracije delegacije su položile cveća na spomen obeležje žrtvama nacističkog progona na starom jevrejskom groblju „Borak“ u sarajevskom naselju Kovačići.

Predsedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović danas je podržala kampanju „Mi pamtimo“, kojom se odaje pošta žrtvama holokausta.

„Mi pamtimo (We remember)“, napisala je Cvijanovićeva na Instagramu, uz svoju objavljenu fotografiju iz Memorijalnog centra „Jad Vašem“ iz Jerusalima, koji je kao predsednica Republike Srpske posetila 2021. godine.

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto prisustvovala je danas u Mostaru komemoraciji za žrtve holokausta, organizovanoj u tom gradu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Ona je položila i cveće na Jevrejskom groblju u Mostaru.