in

Sindikat muzičkih umetnika podržao glumce: Nedopustiv način obraćanja

Sindikat muzičkih umetnika podržao glumce: Nedopustiv način obraćanja

Sindikat muzičkih umetnika pružio je, kako je saopšteno, “punu podršku Udruženju dramskih umetnika” povodom njihovog Proglasa, a zbog učestalih napada na glumce.

„Sindikat muzičkih umetnika javno osuđuje napade, klevetanja i otvorene uvrede kolega sa kulturne i umetničke scene, a koje dolaze iz velikog broja sredstava javnog informisanja, pa čak i sa skupštinske govornice Republike Srbije“, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako se dodaje, takav rečnik, ton i način obraćanja je nedopustiv.

„Smatramo ga nedopustivim, a posebno nakon dobronamernog Apela koji je Udruženje već uputilo javnosti. Sindikat muzičkih umetnika najoštrije osuđuje sve nasilne i agresivne retorike koje huškaju na međusobne sukobe, ugrožavaju bezbednost i budućnost države i doprinose sveopštem društevno socijalnom sunovratu“, naglašavaju u Sindikatu muzičkih umetnika.

Proglas Glumačke organizacije Srbije i Udruženja dramskih umetnika Srbije povodom učestalih napada na glumce pročitan je sinoć nakon predstava i u Narodnom pozorištu, Madlenianumu i u Beogradskom dramskom pozorištu. Proglas je prvi put pročitan u Ateljeu 212 nakon predstava na obe scene.

Kako se navodi, poslednjih dana njihove kolege su na različite načine javno označene kao meta o kojima se šire laži, uvrede i klevete.

„Počelo je od ponude da napuste svoju zemlju i da glume ‘negde drugde’, preko neistinitih izveštaja o ‘ogromnim’ glumačkim honorarima za TV serije, do toga da smo nazvani i šljamom u Skupštini. Zašto? Zbog učešća mnogih od nas na mirnim protestima protiv nasilja. Zahuktava se prava hajka, koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije, a to su mesta gde mi svojim radom ostvarujemo svoje plate i honorare i gde nema podele na glumce u odnosu na njihova različita mišljenja. To su jedina mesta gde se snage odmeravaju talentom, umećem i kreacijom i gde vi, kao publika, imate odlučujuću reč“, navodi se u proglasu.

Dodaje se da glumački esnaf najoštrije osuđuje ovaj vid nasilja nad kolegama i profesijom.