in

Sindikalci se okupili ispred Vlade Republike Srpske, policija ih udaljila

Sindikalci se okupili ispred Vlade Republike Srpske, policija ih udaljila

Policija Republike Srpske danas je udaljila predstavnike Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, koji su se okupili ispred Vlade RS tražeći sastanak s ministarkom prosvete i kulture Željkom Stojičić o izjednačavanju koeficijenata zaposlenima u prosveti sa zaposlenima u javnoj upravi.

Predstavnici sindikata su došli do Vlade RS s transparentom „Ispravite nepravdu – izjednačite koeficijente“, ali ministarka Stojičić ih nije primila, a policija ih je udaljila, navodeći da je zgrada Vlade „štićeni objekat“.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić izjavio je da je ovo drugi put za mesec dana da traže sastanak s ministarkom.

„Tražimo da se poštuju odredbe Ustava i zakona Republike Srpske, da se poštuje socijalni dijalog i da se vode zvanični pregovori sa ministarkom, zbog koje već četiri meseca nema pregovora“, kazao je Gnjatić.

Dodao je da su zaposleni u prosveti najmanje plaćeni u Republici Srpskoj i diskriminisani u odnosu na zaposlene u javnoj upravi, s obzirom na to da prosvetari s visokom stručnom spremom imaju i po nekoliko stotina maraka niže plate u odnosu na njihove kolege stručne saradnike zaposlene u Vladi i ministarstvima.

„Ovim ukazujemo na nepravdu, diskriminaciju i nepošten odnos Vlade i Ministarstva prema prosvetnim radnicima. Uputićemo zahtev premijeru, jer ministarka ignoriše 15.000 zaposlenih članova Sindikata“, najavio je Gnjatić.

On je kazao da njegov sindikat nije konsultovan ni prilikom izrade 11 prioriteta za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama u Republici Srpskoj.

Tagovi