in

Sin Muamera Zukorlića predložen za zamenika predsednika RIK

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su izbor jednog zamenika člana Republičke izborne komisije i izbor novih članova skupštinskih odbora.

Pošto je uobičajeno da se ovakva kadrovska rešenja usvajaju bez rasprave, ni danas nije bilo reči o kandidatima, pa tako ni o tome da se za zamenika predsednika RIK bira sin poslanika Muamera Zukorlića.

Selma Kučević iz grupe „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ rekla je da je dogovor bio da zamenik predsednika RIK bude iz njihovih redova, kao jedine opozicione grupe i da će oni o svemu upoznati posrednike Evropskog parlamenta.

Branimir Jovanović iz SDPS potvrdio je da jeste postojao dogovor za zamenik predsednika RIK bude iz opozicije, ali da je i sam svedok toga da se težilo drugom dogovoru.

„Praksa je bila da zamenik predsednika bude iz redova opozicionih stranaka, ali nije na meni da ocenjujem bilo čije motive i ostavljam to za dalji dogovor“, rekao je Jovanović.

Poslanik SNS Aleksandar Mirković rekao je da je pogrešna svest kod ljudi da ovakvim tačkama dnevnog reda ne treba posvetiti pažnju i da treba ozbiljno shvatiti svaku izmenu.

Dodao je da je RIK izložen napadima pre nego što su izbori raspisani i da pojedini predstavnici opozicije koristu svaku priliku da iznose laži samo „da opravdaju svoj strah od izbornog debakla“.

Poslanici su u raspravi govorili o opozicionim dogovorima, o tome da li će izaći u jednoj ili više kolona, ili uopšteno o značaju RIK-a.

Inače, na dnevnom redu je predlog Stranke pravde i pomirenja da se u Republičku izbornu komisiju za zamenika predsednika imenuje Usame Zukorlić, a da se u šest skupštinskih odbora zamene članovi iz redova SPS zbog prestanka mandata ranijih članova.

Tagovi