in

Šezdeset odsto građana nikada nije elektronskim putem zatražilo dokument

Šezdeset odsto građana nikada nije elektronskim putem zatražilo dokument

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da 60 odsto građana nikada nije elektronskim putem zatražilo neki dokument, dozvolu ili rešenje.

Pozivajući se na istraživanje NALED u saopštenju se ukazuje da šest od 10 građana nema nalog na portalu eUprava.

S druge strane, skoro dve trećine onih koji su probali da neku administrativnu proceduru završe putem interneta uvidelo je da je to lakši način, dok bi se devet odsto vratilo na šalter.

Kako su šalteri gradova i opština prvo mesto susreta građana s administracijom, NALED je, uz podršku Evropske unije (EU), pokrenuo izradu Lokalnog indeksa e-uprave (LEI), inovativnog alata koji će u realnom vremenu pratiti napredak digitalizacije na lokalu.

Prvi korak ka tom cilju biće veliko merenje obima, vrsta i kvaliteta elektronskih usluga lokalnih samouprava koje počinje danas i trajaće do 31. marta.

Tehnička opremljenost, ljudski resursi, zastupljenost i kvalitet elektronskih usluga, kao i edukacija i uključivanje građana u rad lokalnih samouprava putem digitalnih tehnologija su četiri ključne grupe pokazatelja koje će LEI meriti u gradovima i opštinama.

“Izradom LEI indeksa želimo da podstaknemo modernizaciju javne uprave i motivišemo građane da se uključe u ovaj proces”, rekla je direktorka Odeljenja NALED za dobru upravu Ana Ilić.

Izradu LEI indeksa podržalo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Pored lokalnih samouprava, u istraživanju učestvuju i Republički zavod za statistiku, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Kancelarija za IT i eUpravu i Republički geodetski zavod.

Tagovi