in

Severna Makedonija od sutra u potpunosti vojno integrisana u NATO

Severna Makedonija je ispunila sve uslove i od sutra će u potpunosti vojno biti integrisana u NATO, izjavila je ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

Na konferenciji za novinare ona je rekla da je završnom integrativnom konferencijom Severne Makedonje i NATO završen „test period“ za članstvo njene zemlje u alijansi.

Ovom konferencijom i sutrašnjim potpisvanjem deklaracije Severna Makedonija, kako je istakla, „bukvalno kompletira vojnu integeraciju sa NATO i postaje ravnopravna članica i u svim vojnim delovima Alijanse“.

„Pokazali smo da ispunjavamo zacrtane ciljeve i da čak u uslovima vrlo ambiciozne agende isporučujemo očekivane rezultate. Ovim, na neki način, završava naš ‘test period’ u NATO. Ispunili smo uslove za vojnu integraciju i produžavmo dalje sa takozanim zajedničkim NATO planiranjem“, rekla je Šekerinska.

Proces vojne integracije Severne Makedonije u NATO započet je pre dve i po godine kada joj upućen poziv za članstvo. Severna Makedonija je u martu 2020. postala punopravna članica te vojnopoltičke alijanse.

Prema rečima Šekerinske, razvoj Armije Severne Makedonije se nastavlja i predviđena su 22 projekta, od kojih je deo završen, deo je započet, a deo će biti realizovan do 2028. godine.

Šekerinska je precizirala da su već nabavljene nove inženjerijske mašine, da je u toku nabavka vozila za pešadiju, za koju je već nabavljeno novo naoružanje, da se nabavlja nova ABHO oprema i nova balistička zaštita.

„Taj proces produžava i obezbeđivanjem sredstava za artiljeriju, za protivvazdušnu opremu, za helikopterske jedinice, koje planiramo da nabavljamo od 2024. godine, a stalno ulažemo u sajber odbranu“, rekla je ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Šekerinska.

Tagovi