in

Severna Makedonija najavljuje ukidanje poreza na plate u IT sektoru

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski najavio je ukidanje poreza na plate u informatičkom (IT) sektoru, kako bi se mladi podstakli da rade u toj industriji.

„Do 2023. godine predviđamo smanjenje poreza na dohodak građana u IT sektoru sa 10 na nula odsto, što će mladima biti snažan podsticaj da se više fokusiraju na ovaj sektor, gde je iz dana u dan potrebno sve više radnika“, rekao je Kovačevski.

Premijer Severne Makedonije je najavio da, osim ukidanja poreza na plate, njegova vlada planira niz podsticajnih mera u IKT sektoru: poresko oslobađanje za prekvalifikaciju, obuku, doobuku u kompaniji, oslobadjanje od poreza troškova za licence u IT industriji.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski je to rekao tokom posete startap kompaniji “Medžiks”, koja je specializovana za primenu algoritama veštačke inteligencije. Taj startap je osnovala mlada preduzetnica Katerina Zdraveska uz korišćenje državnih mera za samozapošljavanje.

“Finansijska podrška Vlade perspektivnim kompanijama i startapima u IKT sektoru će produžiti i dalje će rasti. Svako novo radno mesto u ovoj industriji znači dobro plaćenu poziciju, sigurnu karijeru i razvoj mladih, i konačno razvoj ekonomije i rast životnog standarda u ovoj zemlji”, rekao je Kovačevski.

Tagovi