in

SEVERNA KOREJA UPOZORAVA: Predsednik SAD pravi veliku grešku!

SEVERNA KOREJA UPOZORAVA: Predsednik SAD pravi veliku grešku!

Zvanični Pjongjang danas je upozorio SAD da će se „suočiti sa teškom situacijom“, jer je predsednik Džozef Bajden „napravio veliku grešku“ kada je tokom nedavno održanog govora nazvao Severnu Koreju bezbednosnom pretnjom i najavio oštru politiku prema toj zemlji.

U prvom obraćanju Kongresu, Bajden je prošle nedelje ocenio da su Severna Koreja i iranski nuklearni program „ozbiljne pretnje za bezbednost Amerike i sveta“ i najavio da će u saradnji sa saveznicima rešavati ova pitanja oštrom diplomatijom i strogim odvraćanjem, prenosi Rojters.

„Njegova izjava jasno odražava nameru da nastavi da vodi neprijateljsku politiku prema DNR Koreji kao što su činile SAD više od pola veka. Nema sumnje da predsednik SAD pravi veliku grešku„, ocenio je visoki zvaničnik ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, Kvon Džong-gun.

Kvon nije precizno naveo koje korake će preduzeti zvanični Pjongjang, ali njegova izjava se može posmatrati i kao pokušaj da se na Bajdenovu administraciju izvrši pritisak i utiče na kreiranje politike prema Severnoj Koreji.

Iz Bele kuće je najavljeno da Bajden planira otklon od politike koju su prema Severnoj Koreji vodila dvojica njegovih prethodnika i da će nastojati da obustavi nuklearni program Pjongjanga.