in

Šengen u Hrvatskoj, za državljane Srbije od novembra nova pravila za ulazak u EU

Šengen u Hrvatskoj, za državljane Srbije od novembra nova pravila za ulazak u EU

Šengen koji je zaživeo u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj donosi olakšice, ali ne i Srbiji. Iako šengen zona omogućava ukidanje granične kontrole na putnim, železničkim i pormorskim prelazima, u slučaju naše države to ne važi, jer je spoljna granica Evrospke unije. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova za N1 kažu da procedure za srpske državljane, ali i putnike trećih zemalaja koje se nalaze u tranzitu, ostaju iste. Međutim, za državljane Srbije od novembra treba da počnu nova pravila za ulazak u države EU.

Šengen olakšice znače kraj kolonama i dugotrajnim čekanjima na granicama Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom. Međutim, procedure na srpkim prelazima ostaju iste, olakšica za putnike iz Evrope, kojima je Srbija tranzitna zemlja ka jugu, jedna je granica manje.

Evo šta kažu vozači koje smo anketirali na graničnom prelazu sa Hrvatskom:

„Zato se i vraćamo ovuda, jer nema granice između Slovenije i Hrvatske, ide brže, do sad smo išli preko Mađarske“.

„Pravo da vam kažem mi od toga nemamo ništa“.

N1: A jel Vam je olakšanje barem to što ćemo imati granicu manje sa Slovenijom?

„Toliko možda, to je sve“.

„Hrvatsku granicu ovu i dalje imamo, to je to.

N1: Na Hrvatskoj ne očekujete neke promene?

Ne, ništa“.

„U procesu idu svojim putem, za nas to nema uticaja nažalost“.

A da novine koje su zaživele u Hrvatskoj ne donose Srbiji mnogo, za N1 potvrđuju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Povodom ulaska Hrvatske u Šengen neće biti bitnijih promena za državljane Srbije prilikom prelaska državne granice, kao i državljane trećih zemalja koji se nalaze u tranzitu, a imajući u vidu da je Hrvatska od trenutka ulaska u Evropsku uniju postepeno počela sa primenom propisanih uslova za ulazak, kretanje i boravak na Šengenskom prostoru“, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Kada je reč o ulasku u zemlje Evropske unije, građane Srbije od novembra očekuju novine. Za tako nešto, pored pasoša, biće neophodno i popunjavanje onlajn zahteva kroz Evropsku sistem za odobravanje putovanja.

„Moramo prvo da kažemo da to nije ponovno uvođenje viza, s druge strane, činjenica je da će to predstavljati jednu vrstu dodatnog koraka i neku vrstu malog otežanja kada je u pitanju nesmetano putovanje u zemlje šengena, tada prvi put kada se putuje i kada se podnosi zahtev za taj ETIAS, neophodno je da se to podnese tri dana ranije“, kaže Milena Lazarević iz Centra za evropske politike.

Osim toga, neophodno je ispunjavanje i ostalih procedura.

Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina.

„Taj popunjeni folmular će važiti tri godine, bar prema najavama koje imamo, kada prvi put treba da putujete u zemlje EU od novembra, bar tako sad stvari izgledaju, 96 sati pre prvog putovanja u Evropu ćete morati da popunite taj formular, da izvršite plaćanje koje je sedam evra za tri godine, taj formular će važiti tri godine i ono što će nositi malo zabune, jeste da moramo da vodimo računa da taj formular ističe za tri godine, pa za tri godine da se setimo pre prvog putovanja koje bude u narednom nekom periodu da ponovo moramo da produžimo taj formular“, navodi direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

Onlajn formulari za prijavu, podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kad sistem za to postane operativan.