in

Selaković čestitao Lavrovu i Borelu Dan pobede nad fašizmom

Selaković čestitao Lavrovu i Borelu Dan pobede nad fašizmom

Selaković je naveo da je srpski narod „ponosan na svoju antifišastičku tradiciju i činjenicu da je tokom Drugog svetskog rata organizovao prvi i najmasovniji oružani gerilski otpor na okupiranim teritorijama i da je na svaku pobedu velike Crvene armije gledao kao na sopstvenu“, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Dodao je da će Srbija „ostati čvrsto na pozicijama negovanja istine“ o Drugom svetskom ratu i dodao da će srpski i ruski narod, kao što su bili saveznici u borbi protiv svetskog zla, i danas biti „jedinstveni u negovanju sećanja na stradalništvo i nepokolebljivi otpor predaka“, navodi se u saopštenju.

„Vatra na spomen-groblju oslobodilaca Beograda, na kojem rame uz rame počivaju jugoslovenski i sovjetski heroji, goreće večno, a večni će biti i naše sećanje na slavne trenutke zajedničke istorije i opredeljenost da se zajednički borimo za mir i multilateralizam u svetu, a protiv svake ideologije zla“, navodi se u čestitki.

Šef srpske diplomatije je naveo da su ruski i drugi narodi Sovjetskog Saveza „herojskom odbranom otadžbine“ u Drugom svetskom ratu „pobedili ne samo agresora već i neprijatelja čitavog slobodnog čovečanstva“.

„Danas niko ne sme da ima sumnje da je ruski narod taj koji je na današnji dan zadao smrtni udarac najopasnijoj ideologiji i ubilačkoj mašineriji koju je svet ikada video“, dodao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je danas povodom 9. maja, Dana Evrope, visokom predstavniku EU Žozepu Borelu čestitku u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja Evropske unije, saopštilo je ministarstvo.

„Duboko verujem da Republika Srbija, politikom mira i dobrosusedske saradnje, može doprineti da Evropska unija postane još bolje mesto za život, uz iskreno uverenje da će naša dostignuća na putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda biti adekvatno vrednovana“, navodi se u čestitki visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Selaković je dodao da evropska perspektiva Srbji daje „snažan podstrek za sveobuhvatno sprovodjenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme postane punopravna članica Evropske unije“.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija istorijski, kulturno i vrednosno pripada krugu zemalja ujedinjenih pod zastavom Evropske unije i izrazio nadu da će Srbija i njeni susedi na Zapadnom Balkanu biti u prilici da u bliskoj budućnosti postanu deo „nesumnjivo najuspešnijeg mirovnog, demokratskog i ekonomskog projekta“ u istoriji zajedničkog kontinenta.

Selaković je u čestitki zahvalio EU na pruženoj pomoći u borbi protiv kovida-19 i rekao da Srbija visoko ceni iskazanu solidarnost i podršku u teškim trenucima suzbijanja pandemije.

On je izrazio uverenje da će ulaganje zajedničkih snaga u narednom periodu doprineti pronalaženju rešenja za prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije virusa korona.