in

Sekulić: Mogućnost da DPS podrži manjinsku vladu

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić izjavio je za N1 da ta stranka manjinsku vladu u Crnoj Gori smatra kao jedno od lošijih rešenja, ali da je, pod određenim uslovima, spremna da je podrži.

DPS je preferirala stabilnu političku vladu, ako ne postoji mogućnost za nju – onda raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a treće rešenje je podrška manjinskoj vladi i to pod uslovom – ako bi ta Vlada garantovala nastavak evropskog puta Crne Gore, rekao je Sekulić.

On je naglasio da DPS, „ako ćemo imati ovakvu, ili lošiju vladu“, nema nameru da je podrži. „Moramo da vidimo koji je program nove vlade i personalni sastav, a onda sledi izjašnjavanje partija“, istakao je on.

Na pitanje da prokomentariše navode Zdravka Krivokapića da već postoji dogovor o formiranju nove većine, Sekulić je istakao da bi to pitanje trebalo uputiti Krivokapiću i dodao da “kada je u pitanju politički dogovor, jedan deo treba da ostane sakriven iza zavese”. Ipak, dodao je:

“Nesporno je da imamo u parlamentu većinu za cilj – nastavak evropskih integracija, evropski put Crne Gore. Sa druge strane manji deo parlamenta je antievropski nastrojen, ali je i protivnik evroatlanstskih integracija, dakle NATO. Nije teško sabrati dva i dva koje bi partije mogle da sastavljaju buduću vladu i ko bi mogao da da podršku vladi”, istakao je on.

Na pitanje da li je DPS spreman da podrži manjinsku vladu, za koju su iz URA rekli da će biti spremna da zaključi temeljni ugovor sa SPC, Sekulić kaže da misli da pitanje ugovora sa SPC nije osnovno pitanje, već da su to ekonomska pitanja, privlačenje stranih investicija, kao i evropske inegracije…On dodaje da za DPS o ugovoru sa SPC još ne zna ni koji je tekst ugovora, te da će svaka politička partija o tome zauzeti svoj stav.

Povodom najave da Demokratski front najavljuje mogućnost neinstitucionalne borbe, pretpostavlja se – proteste, Sekulić navodi da to ne bi bilo prvi put da DF deluje vaninstitucionalno, te da smatra da je Crna Gora dovoljno zrela da tome stane na put.

“Zaista ne mislim da se može desiti da se vlast menja vaninstitucionalno”, kaže.

Upitan da li je DPS sreman ako dođe do izbora, Sekulić navodi da je ta stranka uvek spremna na proveru kor građana. “Nemamo strah od izbora, rejting pokazuje da smo najjača politička partija, sa 29 poslanika najjača smo stranka i u parlamentu”, rekao je Sekulić i dodao da DPS polako vraća i koalicioni kapacitet, jer se “videlo da su optužbe na račun DPS neutemeljene”.