in

Seče se 22 hektara zaštićene šume na Kopaoniku i Zlatiboru zbog novih ski-staza

Više od 22 hektara šume u zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora biće posečeno zbog izgradnje novih ski-staza i ski-liftova ili zbog rekonstrukcije postojećih. Kako se vidi iz rešenja koje je donelo Ministarstvo za zaštitu prirode u toku 2021. godine, Kopaonik će biti „olakšan“ za 14 hektara, a Zlatibor za 8.04.

Ministarstvo je, na predlog Zavoda za zaštitu prirode Srbije donelo rešenje o određivanju kompezacijskih mera kojima je naloženo da se na Kopaoniku i Zlatiboru u narednih tri do pet godina zasadi novih 65,4 hektara šume. Od toga 27,3 hektara na Kopaoniku i 38,04 na Zlatiboru.

Troškove sprovođenja ovih mera, odnosno zasađivanja novih šuma, snosi Javno preduzeće „Skijališta Srbije“, a za koordinaciju poslova sprovođena su zadužena Javno preduzeća Nacionalni park „Kopaonik“, a za područje Zlatibora „Srbijašume“.

Ministarstvo je kompezacijske mere za Zlatibor određivalo zbog izgradnje dve ski-staze u ski-centru „Tornik“ i zbog izgradnje ski-lifta „Bandera“.

Oba projekta se nalaze u okviru Parka prirode „Zlatibor“ koji je u trećem režimu zaštite.

Kako se navodi u mišljenju Zavoda za zaštitu prirode, ski-lift „Bandera“ je izgrađen zbog toga što se njegova izlazna stanica poklapa sa izlaznom stanicom gondole.

„Postojeći ski-lift izmešten je na lokaciju 20-50 metara dalje od postojeće lokacije“, piše u dokumentaciji.

Ski-lift „Bandera“ se nalazi na severnim padinama Tornika, a prostor na kome je građen je obuhvatao oko pola hektara šume.

„Koridor ski-lifta, gde je za njegovu igradnju bilo neophodno uklanjanje šume prolazi kroz planinske ekosisteme šumske vegetacije, mešovite zajednice belog i crnog bora“, navodi Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Nove ski-staze u okviru ski-centra „Tornik“ se nalazi na teritoriji opštine Čajetina i nalaze se na zemljištu javne namene. Na ovom prostoru nalazilo se 7,6 hektara šume. Kako je Nova ekonomija već pisala, planira se proširenje ski-centra „Tornik“.

Kako se dodaje u mišljenju Zavoda, prostor skijališta će biti opremljem odgovarajućom infrastruktruom kao što je vodovod, odvođenje otpadnih i kišnih voda, evakuacija čvrstog otpada, videonadzor za takmičarske staze i slično.

„Zahvaljujući bogatom biljnom i životinjskom svetu, Park prirode „Zlatibor“ je izdvojen kao područje od posebne važnosti za zaštitu prirod, odnosno ulazi u sastav Ekološke mreže.“

On je upisan i na listu područja koja su od nacionalnog značaja za očuvanje diverziteta ptica u Srbiji, međunardno botanički značajna područja i značajna područja za dnevne leptire.

Kompezacijska mera za ublažavanje posledica prilikom izvršenih radnova na projektovanju, izgradnji i uređenju ski-staze „Pančić-Duboka“ na zaštićeno prirodno dobro je pošumljavanje šest hektara novih smrčevih i jelovih šuma u narednih tri do pet godina.

ski-staza se nalazi u okviru granica zaštićenog prirodnog dobra Nacionalnog parka „Kopaonik“ u režimu trećeg stepena zaštite.

Izgradnja ski-staze „Karaman Greben“ obuhvata izgradnju dva kraka, prvi deo dužine 683 metra i drugi deo dužine 362 metra i širine 40 metara. Na ovom prostoru se nalazilo četiri hektara šume.

Ski-staza „Pančić“ u svom koridoru prolazi kroz površine obrasle šumom i „osetljive visokoplaninske ekosisteme“ šumske i žbunaste vegetacijske smrče, sibirske kleke i borovnice.

NP „Kopaonik“ je od nacionalnog značaja za očuvanje diverziteta ptica u Srbiji, međunarodno botanički značajna područja i međunarodno značajno području za dnevne leptire.

Izvor: Nova ekonomija

Kopaonik smrdi, novopečeni biznismeni grade kako hoće, a za cenu niko ne pita