in

Sećanje na 24. mart – uništene zgrade, putevi… O broju stradalih se polemiše

U Srbiji se obeležava “Dan sećanja na stradale u NATO agresiji”. U bombardovanju, koje je trajalo 11 nedelja, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti. Širom Srbije godišnjica se obeležava polaganjem venaca i cveća na grobove stradalih, o čijem broju se i danas polemiše u javnosti.

I posle 23 godine, zvuk za vazdušnu opasnost svi dobro pamte. Nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, 24. marta tačno u 19:45 iznad tadašnje Savezne Republike Jugoslavije pojavili su se NATO avioni i izbacili prve bombe.

Prema zvaničnim podacima, u narednih 78 dana uništili su ili oštetili 25.000 stambenih objekata, onesposobili 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštetili su 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta.

Prema podacima države, poginulo je 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, dok Fond za humanitarno pravo broji 756 poginulih – 485 na Kosovu, 262 u Srbiji i 10 u Crnoj Gori.

Na “Dan sećanja na stradale u NATO agresiji” predsednik Srbije, a tadašnji ministar informisanja, otkrio je u Kruševcu spomenik potpukovniku policije Veljku Radenoviću i položio venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade.

“Ne treba da se stidimo da kažemo – da, bićemo sve jači. Ne da bismo nekoga napadali, već da nikada, više nikada i nikome ne bi palo na pamet da ovu divnu zemlju napadne. Imamo šta da čuvamo, imamo šta da branimo”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije u vreme NATO agresije Živadin Jovanović i nekadašnji potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović položili su vence kod spomenika “Večna vatra”.

Danas predsednik Narodne skupštine, a u vreme bombardovanja portparol tada vladajuće Socijalističke partije Srbije, čiji lider je u međuvremenu postao, Ivica Dačić odao je poštu stradalima kod spomenika “Glasnik sa straževice”.

Nekadašnji glasnogovornik Jugoslovneske levice, stranke koju je osnovala supruga predsednika SRJ Mira Marković, a danas ministar unutrašnjih poslova, položio je venac na spomen-obeležje u znak sećanja na poginule policijske službenike koji su vršilii službenu dužnost.

“Oni koji su tog proleća pokušali da ubiju Srbiju, zapravo su ubili međunarodno pravo i danas nemaju baš nikakvo pravo da od Srbije traže da radi ono što bi oni želeli”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.