in

SDS i Demokrate ujedinjeni idu na izbore, Tadić još razmišlja o kandidaturi

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića i Demokrate Srbije ujedinili su se danas na Izbornoj skupštini i od sada će nastupati kao SDS. Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić saopštio je da ta partija izlazi na parlamentarne izbore, te da su i dalje otvoreni za dogovor sa drugim opozicionim strankama. Tadić je rekao i da će “morati veoma ozbiljno da razmisli” da li će ipak morati da se kandiduje i na ovim predsedničkim izborima.

„Idemo na parlamentarne izbore sa našim koalicionim partnerima i svu našu energiju posvećujemo budućnosti ove zemlje. Tražili smo od drugih opozicionih stranaka da se dogovorimo oko načina nastupa na izborima, želeli smo da se dogovorimo. Oni koji su odbili tu saradnju preuzimaju odgovornost za uspeh opozicije i mi i dalje držimo otvorena vrata za dogovor, jer znamo ko je s druge strane. Ne želimo da prihvatamo nikakve ucene i uslovljavanja, već normalan dijalog“, rekao je on.

On je istakao da je ideja ujedinjenja da obnove potencijale DS i da se suprotstave SNS.

„Danas smo ovde da počnemo sa izgradnjom super strukture, koja će biti sposobna da se suprostavi stranci na vlasti. Želimo da izgradimo demokratske institucije, jer bez njih nema slobode za čoveka, ali nema ni ekonomije i privrede. Jedna od fundamentalnih razlika između njih i nas je što smo mi rasterećivali ljude od straha, a oni ih drže u strahu. Mi moramo da branimo prava radnika i vrednost rada, jer mi smo Socijaldemokratska stranka“, naveo je Tadić.

On je istakao da je ujedinjenje od ogromne važnosti.

zoran lutovac

“Odlučili smo da se ujedinimo i da završimo ono što smo započeli pre nekoliko godina. Hoćemo da objedinimo sve demokratske potencijale ovog društva. Mi smo, ideološki i vrednosno gledano, socijaldemokratska stranka. Mi hoćemo da objedinimo vizije pozitivnog razvoja, pacifikacije čitavnog ovog prostora i vizije koje su sigurni put u budućnost”, naveo je Tadić.

Kandidatura za predsednika

Govoreći o kandidaturi za predsednika Srbije, kazao je da njegova odluka zavisi “od toga da li će se pojaviti kandidati koji su po mojoj proceni sposobni da reformišu sistem i isprave sve što će biti posledica predsedničkog mandata Aleksandra Vučića”.

“Sagledaću odluku i sa aspekta koliko mojom kandidaturom doprinosim otvaranju drugog izbornog kruga jer je on u tehničkom smislu izuzetno važan. I ovoj kandidaturi kao i prethodnima pristupam sa stanovišta opšteg interesa, ne pristupam samo sa stanovišta lične pobede, pa u tom smislu moguće je na ovim izborima nastupiti tako što se jedan deo biračkog tela odvoji od SPS  i SNS kako bi se omogućilo eventualno nekom drugom kandidatu da nastupi u sledećem izbornom krugu, i mi hoćemo da damo podršku opozicionim kandidatima u drugom krugu protiv Vučića, ali ja na žalost moram da kažem i svoj lični sud. Predsednički kandidati opozicije proteklih deset godina kad se nisam kandidovao ni za jednu funkciju ne ulivaju uverenje da mogu da obave ovaj posao i zbog toga ću morati da veoma ozbiljno razmislim da li ću ipak morati da se kandidujem i na ovim izborima. Želeo sam da otvorim mogućnost i mnogim drugim političarima u Srbiji da se kandiduju za mesto predsednika”, poručio je Tadić.

On je, osvrnuvši se na izborne rezultate 2012. godine, rekao da je koalicija koju je predvodio imala izuzetan rezultat posle ekonomske krize.

“Nismo učinili sve što je bilo potrebno na predsedničkim izborima, ali to nije samo moja odgovornost i krivica. Ali to sad nije bitno, mi moramo da budemo okrenuti 2022. godini i godinama koji se u pred nama”, podvukao je on.

Parlamentarni izbori

“Nismo odlučili ko ce biti na čelu liste za parlamentarne izbore, jer mi hoćemo da se dogovorimo i čujemo naše koalicione partnere. Ne želimo da namećemo nijedno kandidatsko rešenje, ne želimo da pratimo pogrešna ponašanja drugih političkih lidera i u vlasti i u opoziciji. Naravno da idemo na lokalne izbore koji su za nas od ogromne važnosti”, poručio je Tadić.

Skupu, pored predstavnika različitih stranka i pokreta, prisustvovali su i predsednički kandidat Srđan Škoro, legendarni košarkaški trener Duško Vujošević i bivši guverner NBS Dejan Šoškić. Govorili su Vojislav Janković iz Demokrata Srbije, Vida Ognjanović, Norbert Cvijanov iz Nove stranke, Rade Veljanovski iz GDF, Tanja Macura iz SMS.