in

SDP Zagreb: Zaustaviti izbor profesorke koja negira ustaške zločine za dekanku

SDP Zagreb: Zaustaviti izbor profesorke koja negira ustaške zločine za dekanku

Zagrebački odbor Socijaldemokratske partije apelovao je na Senat i čelnike Univerziteta u Zagrebu da ne podrže izbor vanredne profesorke Vlatke Vukelić za dekanku Fakulteta hrvatskih studija “zbog njenih revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu”.

U zagrebačkom odboru SDP navode da je potvrda izbora Vlatke Vukelić́ za dekanku na dnevnom redu iduće sednice Senata Univerziteta u Zagrebu, zakazane za 18. april, prenosi Hina.

„Alarmantna je činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog univerziteta u modernoj Hrvatskoj, članici EU, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela presedavanje Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust, uopšte razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić koja je svojim dosadašnjim javnim i naučno neutemeljenim delovanjem u više navrata iskazala revizionističke stavove oko zločinačkog karaktera NDH“, ocenili su iz zagrebačkog SDP.

U saopštenju se navodi i da Vlatka Vukelić javno negira postojanje dečjeg ustaškog logora u Sisku tokom Drugog svjetskog rata, kao idelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda koji je 21. juna 1941. u šumi Brezovica utemeljen kao prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i u Evropi.

Ona je, kako se dodaje, u više navrata svojim javnim istupima iskrivila istorijske činjenice vezano za jevrejske žrtve u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, na što su do sada reagovala i jevrejska i antifašistička udruženja i istaknuti intelektualci.

„Važno je napomenuti da izjave Vlatke Vukelić nemaju temelja u naučnim činjenicama. Ona redovno iskrivljuje noviju hrvatsku istoriju, premda za to područje nije stručnjak. Vlatka Vukelić u 2022. čestitala je Dan državnosti na društvenim mrežama fotografišući se ispod ustaške zastave i time negirala službenu zastavu moderne Hrvatske“, dodali su.

Iz zagrebačkog SDP-a podsetili su da je moderna hrvatska država zasnovana na tekovinama antifašizma koji je utkan i u temelje Ustava i poručili da čelništvo i Senat Univerziteta moraju da zauzmu jasan stav da na Univerzitetu u Zagrebu osobe s revizionističkim stavom ne mogu obavljati nijednu čelnu funkciju.

U saopštenju se traži i da posebna univerzitetska komisija hitno preispita nastavju koju Vlatka Vukelić drži na Fakultetu hrvatskih studija iz istorije NDH jer, kako se naglašava, „u modernoj demokratskoj Hrvatskoj revizionizmu nema mesta na univerzitetima koji obrazuju mlade generacije“.

SDP je stranka levog centra i jedna od dve najjače stranke u Hrvatskoj.