in

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore pozvao na mir uoči ustoličenja Joanikija

Savet za odbranu i bezbednost pozvao je, povodom najave ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija 5. septembra na Cetinju, sve društveno-političke aktere na mir, suzdržanost, toleranciju, razumevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona.

Na sednici Saveta, kojom je predsedavao predsednik Crne Gore Milo Đukanović, istaknuto je da se očekuje od nadležnih državnih organa da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda.

U radu sednice učestvovali su članovi – predsednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić.

O bezbedonosnoj situaciji su juče razgovarali i premijer Zdravko Krivokapić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan. Ocenjeno je da bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Veliki broj građana okupio se u nedelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar. Organizator protesta, grupa građana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sedištu Mitropolije.

Tagovi