in

Savet za bezbednost na okupu zbog Ukrajine, zaključke saznajemo s Instragrama

Dok se situacija oko Ukrajine zaoštrava, vojske koncentrišu, vatra na istoku zemlje razmenjuje uz žrtve, a diplomatija ulazi u ćorsokak, u Beogradu je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Hitno sazvana, završena je bez izjava za medije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagram nalogu je objavio da su neki od zaključaka kako je važno očuvati mir i stabilnost u regionu.

Sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, hitno sazvanu, nakon četrdesetak minuta napustili su svi njeni članovi. Osim direktora BIA Bratislava Gašića, koji se zadržao još dvadesetak minuta. Svi bez obraćanja medijima.

O rezultatima sednice usred narastajuće pretnje rata u Evropi, građani Srbije prvo su obavešteni preko Instagrama. U tri tačke saopšteno je o važnim dogovorima o:

1. Očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

2. Poboljšanju i povećanju stepena bezednosti za našu zemlju i građane

3. Analize i konkretne akcije u nabavci sirovina i važnih roba koje bi, usled svetske krize, mogle postati deficitarne.

Kroz medije je bila najavljena krajnje aktuelna tema ove sednice – situacija na istoku Evrope, odnosno oko Ukrajine i to u trenutku kada eksalira i na diplomatskom polju i na terenu.

“To je jedan ozbiljan splet okolnosti koji daleko prevazilazi naše balkanske okvire i u tom kontekstu kada se održava sednica državnog vrha tj Saveta za odbranu i bezbednost to pre izgleda kao politički marketing, nego sednica sa koje ozbiljno treba da sačekamo zaključke”, rekao je vojni analitičar Aleksandar Radić.

I dok vlast ponavlja da je spoljna politika Srbije jasna – poštovanje međunarodnog prava i suvereniteta i integriteta Ukrajine, a predsenik Srbije da Srbiju niko ne pritiska da se opredeli, postaje sve jasnije da se i taj trenutak približava.

“Ukoliko konflikt u Ukrajini preraste u oružani, na primer, kao što je pre osam godina onda će biti pritisak u vojnom smislu. A ako prevaziđe Ukrajinu, onda će to biti veliki pritisak”, rekao je diplomata i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević.

“Pritisak će biti radikalan, nestaće toleranicje, izbori su zakazani, javno mnjenje želi dobru saradnju sa Rusijom. Ljudi ulaze navijački u to, podržavaju Rusiju i tim ljduima će biti jako teško objasniti da Srbija ne podržava Rusiju nego sasvim suprotno”, dodao je Radić.

Srbija i NATO bombardovanje Jugoslavije i Kosovo sve češće se čuju u porukama koje Kremlj upućuje Zapadu, dok insistira na pisanim garancijama svoje bezbednnosti i povlačenju Severnoatlanstke alijanse nekoliko država dalje od svoje granice i koncentriše vojsku prema Ukrajini.

U Beograd sledeće nedelje dolazi prvi bezbednjak Rusije, sekretar ruskog saveta bezbednosti. Najavljeno je da će se sastati sa predsdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem.